23948sdkhjf

Matskandaler i Kina ökar intresset för svensk mat

Svensk Fågels resa till Kina hösten 2012 visar att fötter och vingar från svensk kyckling är en eftertraktad premiumprodukt. Det är den växande kinesiska medelklassen som uppskattar kvaliteten på den svenska kycklingen.
Efter ett möte med kinesiska importörer och besök i livsmedelsbutiker i Shanghai och Hong Kong konstaterar Svensk Fågel att den svenska kycklingen håller en mycket hög kvalitet och att den är intressant för den kräsna och växande medelklassen i Kina. Det som i Sverige betraktas som en självklarhet i kvalité och trygghet är en premiumprodukt i Kina och Hong Kong.

Det gäller till exempel att produkterna varken innehåller hormoner eller tillväxtantibiotika och att kycklingarna är uppfödda på vegetabiliskt foder samt har reglerad beläggning och naturligt dagsljus i stallarna. Det är alltså dessa, i Sverige lagstadgade djurskyddsfaktorer, som attraherar delar av befolkningen i Kina.

Om vi gemensamt antar utmaningen att lansera svensk kvalitetskyckling i Kina kan det finnas stora möjligheter för export av svenska kycklingprodukter till Kina. Det är då av största vikt att Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson redan i januari tecknar ett avtal med kineserna. Det är också absolut nödvändigt att man omgående tar gemensamma krafttag från berörda svenska myndigheter, såväl i Sverige som på plats i Kina. De svenska myndigheterna måste nu även jobba proaktivt så att så att anläggningar som är intresserade av export blir godkända så snart som möjligt efter ett nationellt Sverige-godkännande.

En ökad kinesisk import av säkra produkter kan även ge ringar på vattnet in i den kinesiska produktionen som leder till ökad förståelse och intresse för den kvalitet som de kinesiska konsumenterna efterfrågar. Svensk kyckling skulle på så sätt kunna bana väg för en vidare spridning av säkrare och därmed nyttigare produkter i Kina, något som vi alla strävar efter. Både i Kina, Sverige och övriga världen, skriver Svensk Fågel i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078