23948sdkhjf

Förarlösa flygplan kan göra nytta i jordbruket

Saab ska hjälpa svensk jordbruk med förarlösa flygplan
I fredags hölls årets sista frukostmöte vid Vreta kluster, de gröna näringarnas mötesplats i Östergötland. Den här morgonen fick klustret besök av strategichef Lars Sjöström från Saab Flyg som berättade för 25 intresserade åhörare inom bl.a. rådgivning, lantbruk och utveckling, om de obemannade flygplanen som utvecklas inom Saab idag och hur de skulle kunna komma till nytta inom lantbruket.

Motala Mättjänst Drönare
– Det var ett mycket innovativt möte där vi tillsammans lyckades identifiera ett antal tänkbara användningsområden för förarlösa flygplan inom lantbruket. Det kan till exempel handla om att identifiera ogräs från luften, att scanna av markens dränering eller att få koll på vildsvinsskador, säger Helene Oscarsson i ett pressmeddelande.

Tekniken och marknaden finns
Lars Sjöström berättade att redan nu finns teknik för att scanna av och identifiera objekt i jorden ner till tio meters djup. Kanske skulle den kunna användas för att inventera befintliga dräneringssystem. För de andra användningsområdena behöver troligen nya sensorer utvecklas.

– På Linköpings universitet finns stark forskning inom olika typer av sensorer. Vi har redan haft ett första möte med forskare vid institutionen för systemteknik kring bildanalys av växter. Drömscenariot vore att starta ett samarbetsprojekt mellan Saab, universitetet och de gröna näringarna och få ut nya sådana här tjänster och produkter på marknaden, säger Helene Oscarsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079