23948sdkhjf

Bättre flyt på Unilever

Unilever möter Tetra Pak och ABB. Det sparar pengar, ökar flexibiliteten och ger bättre margarintillverkning.
Ett styrsystem behövs för att hålla reda på processen. Därför samarbetar nu tre företag, ABB, Unilever och Tetra Pak.

- Systemet är kopplat till Unilevers affärssystem SAP där alla produktrecept ligger. Vi programmerar recepten beroende på vilken sorts margarin vi ska producera och sedan sköts allt automatiskt, berättar Jonas Westergren från Unilever i ett pressmeddelande från ABB.

- Unilever står för kunskapen om produkten, Tetra Pak kan processer och vi från ABB tillför specialistkunskap vad gäller styrning och övervakning, säger Magnus Högstedt, branschansvarig för livsmedel inom ABB.

Tangentbord för 30 000 kr
För tre år sedan började det gamla styrsystemet nå slutet av sin livscykel.

-Det har fungerat bra under alla år även om det nu var slitet. Reservdelarna började bli dyra och svåra att få fatt i. Enbart tangentborden kostade 30 000 kronor att byta ut, det sista hittade vi i Brasilien, säger Jonas Ekenberg, som är teknisk operatör på Unilever och har jobbat med systemet i många år.

Löpande kommunikation
Företaget började se sig omkring på marknaden och begärde in offerter från aktörer.

-I detta projekt har Tetra Pak stått för kundkontakten och vi från ABB har fungerat som underleverantör, säger Magnus Högstedt.

-Förutom vårt nära samarbete med Unilever under många år har vi och ABB tack vare vårt samarbetsavtal en löpande kommunikation om vilka system som finns på marknaden. Därför var det naturligt att den första kontakten togs mellan Unilever och oss, säger Magnus Ramstedt, ansvarig på automationsförsäljning Tetra North Europe.

En sidoeffekt av nyordningen blev bättre arbetsmiljö, i alla fall för dem som arbetar i det så kallade ”varma rummet”. I samband med projektet byggdes rummet om och temperaturen kunde sänkas från 60 till 40 grader.

Totalt var bytet av system en affär på tio miljoner kronor
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141