23948sdkhjf

Jordbruksverket: Kraftigt minskad spannmålsskörd

Preliminär statistik för årets skörderesultat av spannmål visar att totalskörden för i år är 29 procent lägre än i fjol.

När Lantmännen hade bärgat cirka 90 procent av sin skörd i början av oktober, konstaterade de att spannmålsskörden var drygt en miljon ton lägre än ett normalår. 

Även Jordbruksverket preliminära statistik visar på en kraftig nedgång. Enligt myndigheten beräknas totalskörden av spannmål till 4,2 miljoner ton. Det är 29 procent lägre än förra årets spannmål och 21 procent lägre än genomsnittet för de föregående fem åren.

Anledningen ska bero på de stora väderomslagen Sverige haft under året. I stora delar av landet var det en varm försommar som ledde till torka. Sedan kom stora mängder nederbörd under sensommaren som drog ner skördeutfallet, framför allt för vårsådda grödor. Bland annat kom stormen Hans som saboterade för flera bönders skördar, speciellt i Skåne som drabbades hårdast av ovädret.

Den totala skörden av ärter beräknats till 54 900 ton. Det är 36 procent mindre än fjolårets resultat och 18 procent mindre än femårssnittet. Bland annat har livsmedelsföretaget Findus flaggat för att årets skörd av ärtor är den sämsta i Findus historia på grund av den regniga sommaren och stormen Hans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079