23948sdkhjf

Protos skalar upp produktionen av algfodrade kor

Bolaget siktar på att ha de första produkterna på marknaden 2026.

Det är knappt två år sedan Protos bildades efter att Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri slogs samman. Sedan dess har fokus legat på alger som tillskott vid uppfödning av kor tillsammans med foodtech-bolaget Volta Greentech. 

I juni förra året provsåldes nötköttet för första gången Hemköpsbutiker i Stockholmsområdet under varumärket Lome under en begränsad tid.

Efter flera pilotprojekt ska nu algfodret Lome förse gårdarna på Gotland.

– Det känns fantastiskt att vi tagit det här steget med Volta Greentech att skala upp och erbjuda ett väldigt unikt konsumenterbjudande genom Smak av Gotland, säger Linda Ahlmalm, kommuniaktionschef på Protos.

Enligt bolaget ska utfodringen av algtillskottet Lome, som står för ”low methane”, leda till en kraftig reduktion i metangasutsläpp.

– Vi är säkra på att metanreducerande fodertillskott kommer att bli en branschstandard. Det behövs för att Sverige ska kunna minska utsläpp från jordbruket och nå klimatmålen. Protos har verkligen tagit på sig en ledarroll och visar vägen för branschen, kommenterar Fredrik Åkerman, vd Volta Greentech.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047