23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Forskning: Halva bagerijästens arvsmassa nu syntetisk

Ett forskarteam har lyckats byta ut 50 procent av bagerijästens arvsmassa mot syntetiskt dna. Nästa steg är att skapa en jästcell med ett helt konstruerat genom, vilket kan förändra både livsmedelsindustrin och den syntetiska biologin.

Forskare har lyckats ersätta hälften av bagerijästens genom med syntetiskt dna. Målet är att inom kort skapa en jästcell vars dna till hundra procent är konstruerat på kemisk väg.

Ett genom är en organisms hela arvsmassa, det vill säga all genetisk information kodad i dess dna.

Syftet med projektet är att förenkla finjusteringen av gener och egenskaper hos bagerijäst (Saccharomyces cerevisiae), vilket kan ge stora tillämpningar inom livsmedelsindustrin. Samtidigt bidrar forskningen till ökad förståelse för hur eukaryota celler fungerar, det vill säga celler med cellkärna som delas av både djur och växter.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.046|