23948sdkhjf

Arla miljardinvesterar och satsar på export

Arlas investeringsplan för 2014 innebär mer klimatvänlig produktion och mer export.
2014 investerar Arla 2,6 miljarder kronor i ökad och mer klimatvänlig produktion på mejerier i över tio länder. I Sverige görs bland annat en stor investering vid mejeriet i Falkenberg där tillverkning av cottage cheese startas. Arla ökar också produktionen av lönsamma exportprodukter till strategiska tillväxtmarknader utanför EU.

Fördubbla exporten
Med ambitionen att till 2017 fördubbla företagets export av mejeriprodukter från Europa till tillväxtmarknader utanför EU, har Arlas koncernledning tagit fram en investeringsplan för det kommande året. Planen, som precis har godkänts av Arlas styrelse, innefattar investeringar för 2,6 miljarder kronor (2,2 miljarder danska kronor). Pengarna ska bland annat användas till nya och pågående utbyggnader av mejerier och till att göra Arlas produktion mer miljö- och klimatvänlig.

50 miljoner till mejeriet i Falkenberg
En av de större investeringarna i Sverige gäller mejeriet i Falkenberg, som blir Europas största anläggning för cottage cheese (bland annat Keso) med produktion både för Sverige och för exportmarknader. Under 2014 investeras 50 miljoner kronor i Falkenberg, där produktionen väntas starta i slutet av året (totalt sett investeras 176 miljoner kronor i Falkenberg fram till och med 2016). I Jönköping investeras cirka 55 miljoner, främst i utökad kapacitet för att kunna ta emot produktion från mejeriet i Göteborg.

– I år satsar vi stort på investeringar i mejerier som tillverkar exportprodukter. Vår försäljning till tillväxtmarknaderna utanför EU ökar snabbt och vi måste se till att vi följer med i den här ökningen de kommande åren. På Arla vill vi växa på ett bra sätt och därför investerar vi också över 149 miljoner kronor i åtgärder som ska göra vår produktion ännu mer hållbar och klimatvänlig, säger Povl Krogsgaard, vice vd i Arla Foods i ett pressmeddelande.

Totalt går 890 miljoner kronor till tillverkning av produkter ämnade för tillväxtmarknader som Ryssland, Kina, Mellanöstern och Afrika, vilket motsvarar en tredjedel av årets investeringar (jämfört med 555 miljoner kronor under 2013, alltså en markant ökning).

Lönsam laktos
Arlas produktionsinvesteringar under 2014 utgör knappt 3 procent av den förväntade omsättningen på cirka 95 miljarder kronor, vilket också är ambitionen i Arlas koncernstrategi 2017. Målet är att öka lönsamheten i Arlas verksamhet och på så sätt skapa ett bättre långsiktigt mjölkpris för Arlas ägare.

Ny laktosanläggning i Danmark
Den största enskilda investeringen under 2014 gäller cirka 630 miljoner kronor och gäller det redan påbörjade bygget av en ny laktosanläggning hos Danmark Protein i Norra Vium. Där ska man framställa högförädlade laktosprodukter som baseras på vassle. Dessa ingredienser ska bland annat användas till barnmatsprodukter som säljs över hela världen genom Arlas dotterbolag Arla Foods Ingredients.

– Ett av våra lönsammaste affärsområden är vasslebaserade ingredienser till livsmedelsindustrin, och den här verksamheten ska fördubblas till år 2017. Anläggningen i Nr. Vium ska framställa högkvalitativa ingredienser till barnmatsprodukter, som är särskilt efterfrågade i Asien. Det kommer att bidra till en ytterst lönsam export och ha en positiv effekt på mjölkpriset för Arlas ägare, säger Povl Krogsgaard.

Miljövänlig tillväxt
Närmare 140 miljoner kronor ska användas till att göra Arlas produktion mer miljö- och klimatvänlig. Arla har just nu 67 mejerier runt om i världen och på samtliga jobbar man med att minska utsläppen av växthusgaser.

– På Arla har vi en klimatstrategi där målet är att minska vårt totala CO2-utsläpp med 25 procent före år 2020. Vår produktion spelar en viktig roll när det gäller att nå det här målet och därför investerar vi till exempel i nya värmepumpar och utrustning för återvinning av vatten. Detta ska minska vår energiförbrukning och våra utsläpp, säger Povl Krogsgaard.

Arlas investeringar i miljöförbättringar förväntas samtidigt minska koncernens totala energiförbrukning inom produktionen med 2,3 procent under 2014, vilket motsvarar en minskning på 62 115 MWh (vilket är detsamma som den årliga elförbrukningen hos cirka 13 800 hushåll).
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094