23948sdkhjf

Nu ska svenskt räkfiske granskas

Det svenska fisket av nordhavsräkor ska granskas.
Det svenska fisket av nordhavsräkor påbörjar nu en granskning mot MSC:s miljöstandard, efter att Världsnaturfonden WWF gett dem rött ljus.

Den stora nyheten är att just nordhavsräkan fick rött ljus. WWF:s oro gäller i första hand de dåliga beståndsuppskattningarna, risk för överfiske, otydlig förvaltning och dålig kontroll.

– Granskningen är en lång och noggrann process där underlag och information om bestånd, miljö och förvaltning tas fram av oberoende experter. Förutom att klara kraven ingår även villkor om fortsatta förbättringar även efter att fisket blivit certifierat, säger Minna Epps, chef för MSC i östersjöregionen i ett pressmeddelande.

Räkmacka med gott samvete
Idag saluför de större butikskedjorna MSC-märkta räkor som får grönt ljus av WWF. Väljer man dem till sin räkmacka kan man äta den med gott samvete.

- Vi ser fram emot en granskning av svenska räkfisket enligt MSC:s kriterier och hoppas att ansvariga myndigheterna kan bistå med de data som behövs för certifieringen. Det vore önskvärt att se ett hållbart räkfiske så snart som möjligt, säger Charlotta Järnmark, utvärderingsansvarig för fiske på Världsnaturfonden WWF.

Hela det svenska fisket av räkor granskas
Räkan fångas året om med trålar utrustade med sorteringsgaller som separerar bifångst av fisk från räkorna. Runt 60 båtar fiskar på bestånd i Skagerrak och utanför Norge.

– Hållbarhet, kvalitet och spårbarhet har alltid varit högprioriterat i svenskt fiske och nu märks en ökad medvetenhet för miljömärkta produkter bland kunder och konsumenter, säger Henrik Johansson vid Göteborgs Fiskauktion. Målet är att vi ska MSC-certifiera den svenska räkfiskekvoten och visa att det är hållbart och bedrivs på ett uthålligt sätt.

Granskning genomförs inför öppna dörrar
Ett oberoende certifieringsföretag genomför granskningen. De samlar organisationer och experter som deltar i skärskådandet. Redan nu är Greenpeace Norge, ICES, SLU, HaV, kustbevakningen Fiskbranschens riksförbund med fler involverade. Dokumentationen är tillgänglig för alla som vill engagera sig.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078