23948sdkhjf

HKScan omstrukturerar produktionen

HKScan omstrukturerar produktionen i Sverige för ökad effektivitet och bättre konkurrenskraft.
HKScan-koncernen kommer att förbättra sin operativa effektivitet i Sverige genom ytterligare effektivisering och utveckling av företagets produktionsstruktur, enligt ett pressmeddelande. De planerade åtgärderna bidrar till en hållbar svensk produktionsbas, vilket stöder koncernens strategi för förstärkt lönsam tillväxt.

Centralisering och förstärkning
Omstruktureringen i Sverige kommer att innebära en centralisering och förstärkning av koncernens svenska produktionsbas och teknologiska struktur. Planens mål är en årlig resultatförbättring på minst sju miljoner euro. Omstruktureringen, som beräknas vara slutförd i början av 2015, innebär en investering på cirka 0,6 miljoner euro och hela processen innebär engångskostnader på omkring 10,3 miljoner euro. Av engångskostnaderna är 6,5 miljoner euro nedskrivningar.

Anläggningen i Skara drabbas
Planen omfattar avveckling av slakt och styckning av gris på anläggningen i Skara. Produktion av köttbullar, hamburgare och annan färdigmat kommer fortsätta i Skara. I framtiden kommer all grisslakt att hanteras av HKScans anläggning i Kristianstad samt av intresseföretaget Siljans Chark i Ickholmen i Dalarna. Dessutom kommer HKScans verksamhet att få stöd av legoslaktavtal med Skövde Slakteri. Styckning av nötkött i Skara kommer att flyttas till Linköping. Som del av omstruktureringen kommer HKScan även att flytta produktionen av skinnfri korv från Örebro till Linköping och därmed avvecklas verksamheten i Örebro.

Fyra orter
Efter omstruktureringen kommer HKScans produktion att centraliseras till fyra orter; Kristianstad, Linköping, Halmstad och Skara.

- Efter ett strategiskt arbete där vi grundligt analyserat samtliga relevanta alternativ kan vi konstatera att de planerade förändringarna säkerställer ett betydligt bättre kapacitetsutnyttjande, en konkurrenskraftig kostnadsbas samt möjligheter att växa med lönsamhet. Vi på HKScan är mycket angelägna om att utveckla den svenska köttindustrins hela värdekedja, säger Göran Holm, EVP, Consumer Business Scandinavia.

- Hur viktiga de planerade förändringarna än är för oss som företag, fortsätter Göran Holm, är det ändå lika svårt när det oundvikligen påverkar ett antal lojala medarbetare och djurproducenter. Vi beklagar givetvis detta och kommer att göra vårt bästa för att stödja alla dem som påverkas under processens gång.

140 tjänster bort
Fackliga förhandlingar har genomförts och omstruktureringsplanen kommer att medföra en total minskning med cirka 140 tjänster. Berörda anläggningar är Örebro och Skara. Ett 50-tal tjänster tillkommer i Linköping och Kristianstad. I linje med koncernens personalpolicy kommer så många berörda som möjligt att erbjudas möjligheter till anställning på andra HKScan-enheter. Dessutom diskuteras nya anställningsmöjligheter hos samarbetspartnern Skövde Slakteri. I dag sysselsätter HKScan cirka 2 460 personer i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08