23948sdkhjf

Nya regler för försäljning av Östersjöfisk

Nya regler för försäljning av viss Östersjöfisk till andra EU-länder.
Livsmedelsverket föreslår nya regler för att säkerställa att den fisk som säljs till andra EU-länder inte innehåller dioxin och PCB som överstiger EU:s gränsvärden. Förslaget innebär att vildfångad fisk från vissa områden från Östersjön måste ha dokument som intygar att halterna av dioxin och PCB i fisken ligger under gränsvärdet för att den ska kunna säljas till andra EU-länder.

EU-kommissionen vill att Sverige gör mer för att stoppa illegal försäljning av lax och strömming med höga halter av dioxin och PCB till andra EU-länder. Livsmedelsverket föreslår därför nya föreskrifter, som ersätter de tidigare från 2011.

Provtagningar
De nya reglerna innebär att den som vill sälja vildfångad östersjöfisk från andra områden än som anges i föreskriften till andra EU-länder än Lettland och Finland måste säkerställa att dioxin- och PCB-halterna i fisken ligger under EU:s gränsvärden. Detta innebär att varje parti fisk som ska säljas måste vara försedd med dokumentation som intygar att fisken provtagits enligt EU:s regler och att provresultaten visar att dioxin- och PCB-halterna i fisken ligger under EU:s gränsvärden. Dokumentationen måste även ange vilket delområde i Östersjön som fisken kommer ifrån.

- Med de här reglerna på provtagning och dokumentation blir det tydligare för företagarna hur de ska säkerställa att endast fisk med halter under gränsvärdena säljs till andra EU-länder, säger Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Den fisk som förslaget avser är vildfångad lax och öring, vildfångad sill/strömming som är större än 17 cm, och vildfångad flodnejonöga från vissa områden av Östersjön med höga halter av dioxin och PCB. Även sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern inkluderas i förslaget.

Förslaget går nu ut på remiss till bland annat svenska fiskerinäringen. Senast den 18 augusti vill Livsmedelsverket ha svar på förslaget. Om det inte kommer några invändningar mot förslaget införs de nya reglerna 1 januari 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078