23948sdkhjf

Arla investerar i långsiktig lönsamhet

Arlas styrelse har godkänt en investeringsbudget på 215 miljoner euro för 2015.
Arlabönderna väntas producera mer mjölk när EU:s mjölkkvoter tas bort och fokus för investeringarna är därför strategiska tillväxtmarknader utanför EU samt på att flytta större mängder ägarmjölk till varumärkesprodukter för detaljhandeln.

Minskade investeringar
Som en följd av det världsomfattande fallet i mjölkpriser har de beräknade investeringarna för 2015 minskats från tidigare 3 procent av den prognostiserade omsättningen till 2 procent. Investeringarna fokuseras på långsiktig lönsamhet och på att förbereda verksamheten för ökad mjölkinvägning efter det att EU:s mjölkkvoter tas bort, exempelvis genom utbyggnad av mejerier.

– Vi var tvungna att minska investeringarna från 3 till 2 procent i år, men vi anser att den godkända investeringsbudgeten stödjer de avgörande delarna i vår Strategi 2017, säger Arla Foods vice koncernchef Povl Krogsgaard i ett pressmeddelande.

Vill fördubbla exporten
EU:s mjölkkvoter tas bort i april i år och 2020 förväntar sig Arla att den mängd mjölk kooperativet kommer att ta emot har ökat med två miljarder kilo.

– För att kunna ta hand om mjölken måste vi öka våra investeringar i produktion och innovation. Vi kommer att kanalisera den extra ägarmjölken till två områden. Dels varumärkesprodukter för detaljhandel och Foodservice, det vill säga restaurang och storkök, där förtjänsten är högre. Dels utanför Europa, där konsumenternas köpkraft är på väg upp, säger Povl Krogsgaard.

Arlakoncernens mål är att fram till 2017 ha lyckats fördubbla exporten av europeiska mejeriprodukter till tillväxtmarknader utanför EU.

29 miljoner euro i Sverige
I Sverige kommer Arla investera 29 miljoner euro under 2015. Bland annat kommer det investeras cirka 9 miljoner euro på expansion av Kesofabriken i Falkenberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14