23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Oxfilé innehöll nötkött vid test

På restaurangerna i Avesta, Fagersta och Norberg är oxfilé nötkött.

Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har undersökt om den oxfilé som serveras på restaurangerna i Avesta, Fagersta och Norberg består av nötkött. 18 restauranger kontrollerades i början av mars och samtliga provsvar visar positivt för nötkött.

– Det är ett fantastiskt roligt och bra resultat! Vi hoppades naturligtvis att alla prover skulle visa sig vara nötkött, så det är väldigt positivt för oss och naturligtvis för konsumenterna i våra tre kommuner, säger Tomas Karlsson, miljöinspektör och projektledare för provtagningen.

Oanmälda kontroller

Anledningen till att oxfilé undersöks är att det har upptäckts i andra delar av landet att märkningen oxfilé istället kan vara färgad fläskfilé eller kött med ursprung från häst och vattenbuffel. Miljöenheten var ute oanmäld på alla restauranger som serverar oxfilé i Avesta, Fagersta och Norberg i början av mars. Under två dagar genomfördes en intensiv provtagning då 18 restauranger kontrollerades.

– Vi vill att du som konsument i Avesta, Fagersta och Norberg ska känna dig säker på att du verkligen får oxfilé när du beställer det från menyn. Genom DNA-analys kan vi ta reda på att köttet verkligen är nötkött, fortsätter Tomas Karlsson

BREAKING
{{ article.headline }}
0.064