23948sdkhjf

Mjölkkrisen drabbar köttproduktionen

Den tuffa situationen för mjölkbönderna får konsekvenser för tillgången på kött.
Den tuffa situationen för mjölkbönderna får konsekvenser för tillgången på kött. Uppemot 70 procent av allt kött som produceras kommer från mjölkkor och deras kalvar. Det berättar köttbonden Gunvor Berglund på gården Haltarve i Lokrume för P4 Gotland.

När mjölkbönderna ger upp på grund av för dåligt betalt för mjölken, blir det också färre djur till köttproduktionen. Det drabbar de lantbrukare som lever på att föda upp mjölkkornas tjurkalvar.

– Mjölken är motorn i svensk landsbygd. Minskar antalet mjölkkor så minskar antalet kalvar, säger Gunvor Berglund till P4 Gotland.

För att få ihop tillräckligt med djur har Gunvor Berglund nu börjat låta kvigorna från köttraserna få kalvar. Men gården Haltarve klarar sig inte helt utan kalvarna från mjölkkor.

Idag finns det knappt tvåhundra mjölkbönder kvar på Gotland. I genomsnitt försvinner en mjölkkobesättning i månaden – ett, enligt Gunvor Berglund, oroande scenario.

– Mjölkpriset går inte att höja för det är en global marknad, så vi får försöka påverka skatter och moms, säger hon till P4 Gotland och fortsätter:

– Det är ett stålbad nu, men jag hoppas vi tillsammans kan komma igenom det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078