23948sdkhjf

Största skörden sedan 1990

Kombinationen gynnsamt väder och stora arealer ger diger spannmålsskörd.
Årets spannmålsskörd beräknas bli drygt 6 miljoner ton, vilket i så fall blir den största sedan 1990. Höstvete svarar för knappt hälften och vårkorn för en fjärdedel av skörden. Kombinationen av gynnsamt väder för höstsådda grödor och stora arealer höstvete – nästan 40 000 hektar – bidrar till den stora spannmålsskörden. Det framkommer av ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

Totalskörden för oljeväxter, som raps och rybs, uppskattas bli drygt 320 000 ton, vilket är 1 procent mindre än förra året. Detta främst på grund av mindre hektarskördar.

Av de tolv grödor som ingår i prognosen så är det endast tre som har lägre hektaravkastning än förra året. Det är höstråg och höstkorn som minskar med 1 procent vardera och höstraps som minskar med 6 procent.

Samtliga grödor utom vårrybs förväntas få en högre avkastning per hektar än genomsnittet för de senaste fem åren. Höstvete och rågvete är de spannmålsgrödor som förväntas öka mest, med 18 respektive 17 procent, medan vårraps ökar sin hektaravkastning med 11 procent, vilket är den största ökningen bland oljeväxterna. Totalt ökar spannmålsskörden med 23 procent och oljeväxtskörden med 6 procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren.

En förutsättning för denna prognos är att vädret i augusti och framåt blir som under ett normalår. Med ett normalår menas genomsnittet för de senaste 50 åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094