23948sdkhjf

Hon vill få dig att äta syrsor

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

"Det märks att det är en produkt som väcker engagemang", säger Josefin Strömberg, som vill ta syrsmjöl till Sverige.

Företaget Qvicket har funnits sedan årsskiftet. Affärsidén, att sälja mjöl på malda syrsor, ställer speciella krav på hur produkten lanseras. Inte minst ingår ett stort mått av folkbildning.

—När du driver ett företag är du alltid nervös inför hur människor ska reagera på en lansering. Men för oss har det nog varit extra nervöst, eftersom vår produkt är helt ny och det är få som tidigare testat det, säger Josefin Strömberg, vd på Qvicket, till Food Supply.

Mottagandet från allmänheten och de första kunderna har därför varit över förväntan för gänget bakom Qvicket.

—Vi har fått mycket positiv respons från de som köpt syrsmjölet. Det märks att det är en produkt som väcker engagemang.

Antalet beställningar har rullat in i stadig takt, även om Josefin Strömberg inte vill gå ut med några exakta siffror.

Vad är den korta förklaringen till varför vi borde äta syrsor?

— För att det är väldigt klimatvänligt och väldigt näringsrikt.

Enligt Qvicket innehåller syrsor upp till 67 procent protein, är rikt på järn, nyttiga fetter och kalcium. Dessutom krävs knappt något vatten alls i produktionen.

Hur ska ni marknadsföra syrsor på en ovan svensk marknad?

—Dels genom att sälja ett mjöl och inte hela syrsor. Det är en bättre instegsprodukt. Det handlar också mycket om att arbeta med bilder. När det skrivs om att äta syrsor bildsätts det ofta på en stor insekt, vilket inte är så aptitligt. Det kan jämföras med hur fläsk framställs. Då visas oftast inte en bild på en slaktad gris.

På förpackningen får också näringsinnehållet och produktens klimatfördelar en framträdande position.

Vad blir nästa produkt?

— Vi håller på att testa ett par nya produkter, bland annat en bar och en cracker.

Är planen att också sälja andra insekter än syrsor?

—Till att börja med är det syrsor som gäller men vi är öppna för att bredda utbudet framöver. Mjölbaggar kan vara ett alternativ. Men samtidigt är en syrsa lite som en räka på land, vilket gör att det inte blir ett så stort hopp för konsumenterna.

Syrsmjölet levereras från Thailand, där det finns en utbredd syrsproduktion på så kallade syrsfarmar.

Kan det på sikt bli aktuellt med sälja närodlade syrsor från Sverige?

— Det skulle vi gärna göra och vi har faktiskt börjat höra oss för med bönder här hemma, men det ligger nog några år bort. Det finns en stor potential för produktion i Sverige eftersom syrsuppfödning inte kräver några stora åkrar, utan kan tillverkas nästan var som helst.

Vad omsätter Qvicket om tre år?

— Det är svårt att svara på. Just nu ligger fokus på att sprida vårt budskap och hjälpa människor äta klimatvänligt och näringsrikt, samtidigt som vi bygger ett stadigt företag som kan växa.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pack Point Nordic blir livesänt

Pack Point Nordic kommer att kunna genomföras som webinar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Regeringen presenterar krispaket för småföretag

Nu presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Det råder ingen jästbrist

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Fler vodkaproducenter gör handsprit

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

Stor köttleverantör i konkurs

Stockholmsföretag med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Svagt uppåt för Atria

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

Stor variation i oro mellan producenterna

De här branscherna är mest pessimistiska.

Paradiset i konkurs

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

På nytt jobb
Ny CMO på Paulig

Bayn dubblade försäljningen

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Barnmat i Tetra Recart

Eatgood tecknar avtal i USA

Axel Johnson satsar på lupinprotein

Lantmännens Gogreen lanserar mathandel

Livsmedelsföretagens åtgärdslista till regeringen

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Svensktillverkad kanalplast för snabb leverans

Skydda din verksamhet!

Optisk identifiering – effektivt och smidigt!

RFID - till vilken nytta?

PRO-CONSULT fortsätter där andra ger upp

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Oberoende tester visar toppresultat

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Spårbarhet i mat- och dryckesindustrin är ett måste!

Sänd till en kollega

0.141