23948sdkhjf

Coop bojkottar Malmöföretag

Salladsföretaget produkter dumpas helt av Coop Danmark efter att facket uppmärksammat kraftigt underbetald personal.
Sedan den 9 november har Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, drivit en konflikt med blockad mot salladsföretaget Sunsalats anläggning i Malmö. Orsaken till stridsåtgärden är att företaget vägrar att teckna kollektivavtal.

Sunsalat hade tidigare verksamhet i Danmark, men verksamheten flyttades till Sverige efter en konkurs. All försäljning sker dock på den danska marknaden.

Nu har alltså Coop Danmark valt att stoppa all försäljning av Sunsalats produkter, efter att Livs danska motsvarighet, Fødevareforbundet NNF uppmärksammat livsmedelskedjan på att lönevillkoren för de anställda är betydligt sämre än vad kollektivavtalet anger.

— Sunsalat använder lönedumping i Sverige för att konkurrera på den danska marknaden. Det är inte rimligt att de anställda är kraftigt underbetalda och tjänar 8 000 - 10 000 kr i månaden, när lönen enligt avtal skulle vara 20 700 kronor. Utöver det pressas personalen till gratisarbete på söndagar, de får inte betalt för övertid, listan kan göras lång på hur illa det står till för arbetarna på anläggningen, säger Benny Kolnby, ombudsman för Livs i Malmö, i ett pressmeddelande.

2014 uppgick Sunsalats omsättning till drygt 31,5 miljoner kronor och redovisade ett resultat på närmare 3,4 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109