För en vecka sedan avslöjades vad som betraktas som det mest omfattande livsmedelsfusket på mycket länge. På Gotland blandades hundratals ton utländskt kött med svenskt och såldes under falsk flagg som svenskt och Krav-märkt.
Läs också:I Värmland minns många fortfarande en lokal köttfuskskandal. För fyra år sedan upptäcktes 70 ton falsk oxfilé i Karlstad, och fläskkött som färgats rött varpå en uppmärksammad brottsutredning följde.
Det, i kombination med Livsmedelsverkets övergripande satsning på fler livsmedelsinspektörer, gör att kommunen nu tar krafttag mot matfuskare.
– Just nu går två inspektörer på utbildning. Förr var det mer fokus på renlighet, nu är det matfusket vi har öppnat ögonen för, säger Britt Carlsson på miljöenheten, till NWT.
Under våren kommer Karlstad även att lansera en restaurangkarta på kommunens webbplats där vem som helst kan se huruvida den senaste livsmedelskontrollen visar på brister.