23948sdkhjf

Coop stoppar alkoglassen

I Danmark sätter livsmedelskedjan ned foten och stoppar den kontroversiella isglassen med alkohol.
Isglassen N1ce lanserades i Sverige våren 2015. Produkten, som tillverkas av Sia Glass, väckte snabbt uppståndelse då den har en alkoholhalt på 5 procent och har smaker som Piña Colada och Mojito.

Läs också: Alkoglass säljs i matkassen

N1ce, som marknadsförts med hjälp av de svenska DJ-stjärnorna Sebastian Ingrosso och Axwell, plockades under en kort period bort från nätbutiken Mathems sortiment för att snart återvända.

— Det är ett tilltugg, ingen drink. Det är ingenting som man berusar sig på, äter du en av våra glassar får du i dig lika mycket alkohol som av en tredjedels starköl. Vi har alkohol i för smakens skull, för att det ska kunna smaka som drinkar som Mojito, säger Mikael Drené, medgrundare av N1ce Company, till Göteborgs-Posten när kontroversen startade.

Nu verkar den alkoholhaltiga isglassen vara här för att stanna på den svenska marknaden då den i laglig mening inte är att betrakta som en dryck utan ett "alkoholhaltigt preparat", en kategori som glassen delar med punchpraliner och matlagningsvin.

Läs också: Omdiskuterad alkoglass är tillbaka

Men den pågående lanseringen i grannlandet Danmark har stött på patrull innan den kommit igång på allvar. Det är livsmedelskedjan Coop som tagit beslut om att plocka bort N1ce från frysdiskarna.

— Av princip vill vi inte sälja alkoholhaltiga varor som kan förväxlas med en godsak för barn, säger Jens Juul Nielsen, informationsdirektör på Coop Danmark, till nyhetsbyrån Ritzau och fortsätter:

— Men jag har hört om en butik vars leverantör har sålt in glassen direkt till butik, utan att gå via Coop. Där kommer vi att ta bort produkten och be leverantören att komma hämta glassarna omedelbart.

Butiken i fråga är Mad Cooperativet, belägen i Köpenhamn. Mikael Drené, medgrundare till N1ce, säger till tidningen Metroxpress att glassen sålts in till ett par danska butiker och flera danska festivaler. Till tidningen poängterar han även att försäljning av glassen är helt enligt EU:s regler, som tillåter upp till 5 procent alkohol i livsmedel samt att N1ce uppmanar danska återförsäljare att följda den danska 16-årsgränsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062