23948sdkhjf

Utbildningen påverkar tallriken

Högutbildade äter mer grönsaker och fisk medan personer med kortare utbildning föredrar snabbmat och snacks, fastslår Livsmedelsverket.
Skillnader i inkomst och utbildning, alltså vad som brukar kallas socioekonomiska förhållanden, har betydelse för vad vi stoppar i oss och hur vi mår. Det slår Livsmedelsverket fast i en ny litteraturstudie, baserad på forskningsläget i ämnet mellan 2000-2015.

Genomgången visar att personer som har en längre utbildning äter mer hälsosam mat, som grönsaker och fisk, medan personer med kortare utbildning äter mer av energitäta och näringsfattiga livsmedel som exempelvis snabbmat, chips, godis och läsk. Det får i sin tur följder för hälsan.

— Hälsosamma matvanor är en viktig faktor i arbetet för att utjämna skillnaderna i hälsa mellan olika grupper i samhället. Det är något vi ska ta hänsyn till i vårt arbete med att förbättra folkhälsan, säger Annica Sohlström, tillförordnad generaldirektör för Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Utbildningsnivå och hur mycket pengar ett hushåll har att röra sig med kan också kopplas till vilka matvanor som barnen får. Och det är i synnerhet mammornas utbildning som påverkar, konstaterar Livsmedelsverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062