23948sdkhjf

Så smakar "Impossible burger"

Den växtbaserade burgaren med köttets alla kvaliteter får högt betyg.
Impossible Foods växtbaserade burgare som är vegansk, men svår att skilja från vanligt kött har fångat mångas intresse. Vd:n för företaget, Patrick Brown, är forskare och fysiker vid Stanford University, och har tagit fram "Impossible burger" – köttet som är veganskt.

Genom att studera kött in på molekylär nivå har Brown och hans forskarteam lyckats hitta proteiner som liknar köttets i växtriket, bland annat från frön och spannmål. Därefter har mängder med egenskaper kombinerats för att tillsammans komma så nära originalet som möjligt – veganburgaren "blöder" till och med lite när man hugger in.

Läs också: Köttfria burgare lockar världens rikaste

Möjligheterna att göra kött utan djur har bland annat fått Bill Gates att punga ut med stora summor, och Impossible Foods har dragit in över 1,5 miljarder i investeringar.

I en intervju med Aftonbladet berättar svenske veganen Oskar Duberg om smakupplevelsen när han var bland de första som ätit "Impossible burger" på hajpade New York-restaurangen Momofuku Nishi, den enda restaurangen som serverar låtsasköttet.

Läs också: De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

Förutom att likna den vid en "klassisk liten gatuköksburgare från Brålanda" kallar han burgaren för den mest spännande och revolutionerande burgare han någonsin ätit.

Läs också: Disney och Impossible Foods i samarbete

– Den här burgaren hade en struktur som påminner så mycket om kött att jag fick dubbelfråga kyparen om den var vegansk. När du biter i den får du det där saftiga och feta, blandat med en lättsaltad och umamismakande biff, säger Oskar Duberg till Aftonbladet.

Det enda han kunde anmärka på är att fibrerna som utgör burgaren inte riktigt liknade malt kött. En liten del i sammanhanget kanske, om det innebär att vegomarknaden får en riktigt tung utmanare inom köttsubstituten.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094