23948sdkhjf

Gårdsfisk får miljoninvestering

Vinnarna av Coops Änglamarkspris ska börja sälja system till lantbrukare som vill odla fisk på gården.
Gårdsfisk är företaget som odlar fisk, bland annat den afrikanska malen clarias och asiatiska tilapian, i ladugårdar. Företaget, som tidigare i år vann Coops Änglamarkspris, har redan fått in sina produkter i Ica och Coops sortiment.

Gårdsfisk började i ett gammalt skånskt lantbruk som byggdes om till vattenbruk – fisken odlas i ett naturligt kretslopp där kvävet som fiskarna ger ifrån sig blir gödning till åkrar, som i sin tur producerar mat till fiskarna.

Läs också: Fiskföretag simmar mot strömmen

Framgångarna har tydligen gjort dem högintressanta – får de en investering på två miljoner från Almi Invest, pengar som ska gå till en ny odlingsanläggning samt till leverans av fisk till Ica och Coop. Bägge kedjor har nyligen beställt stora mängder av rökt clarias, som ska påminna om ål.

– Tack vare investeringen från Almi Invest får vi möjlighet att öka takten i vår produktion för att kunna leverera rökt fisk till julbordet. Vi vet att det finns stor efterfrågan på hållbara produkter, säger Gårdsfisks vd och grundare Johan Ljungquist, i ett pressmeddelande.

Läs också: Ladugårdsodlad fisk tog livsmedelspris

Efter de stora orderna ska Gårdsfisk börja fokusera på att exportera själva systemet till andra lantbrukare som har en tom lada för fiskodling. Systemet är utformat för att kräva så lite arbete och tid som möjligt, vilket ska kunna öka gårdars lönsamhet. Lanseringen planeras ske under hösten nästa år.

– Det finns flera intresserade. Utmaningen för oss blir att få fram fler system att sälja, samtidigt som vi bygger upp vårt bolag, säger Gårdsfisks andra grundare Mikael Olenmark Dessalles i ett uttalande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065