23948sdkhjf

Oatly tar hjälp av EKO-bonde

Havresorten har inte odlats på snart 50 år.
En EKO-bonde lanserar en ny havredryck tillsammans med Oatly. Det framgår av ett pressmeddelande.

Produkten Gammaldags Hafvredryck har producerats i ett samarbete mellan EKO-bonden Adam Arnesson och Oatly. Den är gjord på en havresort som inte uppges ha odlats på snart 50 år. Den begränsade upplagan kan dock redan vara slutsåld.

Gammaldags Hafvredryck – "Som det eventuellt smakade förr” är gjord på havresorten Sol II, eller Solhavre som den också kallas. Sol II har inte odlats storskaligt på närmare 40 år, men var innan dess en mycket populär sort i Sverige.

De största skillnaderna mellan Sol II och modern havre är Sol II:s långa strån och djupgående rötter. Det senare kan göra det lättare att plocka upp näring från ett större djup vilket i vissa fall också gör sorten tåligare mot till exempel torka.

Samarbetet mellan Oatly och bonden Adam Arnesson tog vid 2014 tack vare ett gemensamt intresse kring hållbar odling. Odlingen av Sol II är KRAV-märkt och gödslad med rötrester från en biogasproduktionsanläggning i Örebro.

- Det har varit väldigt spännande att kunna följa och påverka havrens resa genom hela värdekedjan från sådd till färdig produkt. Vi är otroligt stolta över Gammaldags Hafvredryck som är en helt unik produkt, kommenterar Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079