23948sdkhjf

Kycklingföretaget först med klimatcertifiering

Skånska företaget först inom sitt område med Sigill-märkningen.
Kycklinguppfödaren och producenten Bjärefågel i Torekow blir först i Sverige att klimatcertifiera kyckling genom Sigillmärkning. Både uppfödningen och produktionen får märkningen Svenskt Sigill Klimatcertifierad, som är en frivillig tillvalcertifiering.

Bland annat innebär märkningen att företaget minskar energianvändningen, genom till exempel förnybara energikällor och grön el. Dessutom är foderråvarorna utvalda för att ha en lägre klimatpåverkan.

– En av vår tids stora miljöfrågor handlar just om att vi måste minska utsläppen och effektivisera nyttjandet av energi, något som vi alla har ett gemensamt ansvar för. Det känns väldigt bra att vi nu är klimatcertifierade, säger Per-Olof Ingemarsson, grundare och delägare till Bjärefågel.

Bjärefågel har sedan tidigare fött upp kycklingar med vegetabiliskt foder, till största del baserat på majs, men även baljväxter, spannmål, gräs och soja. Företaget uppskattar att certifiering har inneburit en reducering av klimatpåverkan med cirka 20 till 25 procent, vilket även innefattar utsläpp från till exempel odlingen av soja till fodret.

– Det är väldigt roligt att Bjärefågel, som första kycklinguppfödare i Sverige tar detta ansvarsfulla steg. Vi hoppas att detta öppnar upp och banar väg, så att fler företag väljer att ta steget och klimatcertifiera sig, säger Britt Rahm, vd för Sigill Kvalitetssystem.
Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112