23948sdkhjf

Inget åtal för misstänkta köttfusket på Gotland

Hundratals ton utländskt kött tros ha sålts som svenskt – men vidare utredning skulle bli för dyr menar åklagaren.
De gotländska köttföretagen Gothemsgårdens slakteri och dess systerföretag Gotland K&D blev i januari förra året föremål för en utredning, sedan de efter en livsmedelskontroll av Stockholms stads miljöförvaltning misstänktes för att ha sålt hundratals ton utländskt kött som svenskt.

Enligt misstankarna ska det ha rört sig om tyskt och nederländskt kött som importerats och märkts om till svenskt kött. I Aftonbladets granskning vid tidpunkten uppskattades mängden ha uppnått flera hundra ton kött. Dessutom misstänktes nio ton icke Kravmärkt kött ha sålts under Krav-flagg. Enligt Gothemsgården själva rörde det sig om försumlighet och undermålig journalföring.

Gothemsgårdens slakteri anmäldes för brott mot livsmedelslagen, men åklagaren i fallet väljer nu att lägga ner utredningen, rapporterar P4 Gotland. Ansvarige åklagaren Anita Kjellén säger till radiokanalen att den vidare utredning som krävs skulle kosta alldeles för mycket i sammanhanget.

– Framför allt med hänsyn till att det endast är böter i straffskalan, säger Anita Kjellén till P4 Gotland.

Senast i mars presenterade regeringen ett förslag som innebär att allvarliga brott mot livsmedelslagen skulle kunna medföra fängelsestraff på högst två år. Det förslaget är nu ute på remiss, och träder i kraft i juli nästa år – om det går igenom.

Vid miljöförvaltningen i Stockholms stad, de som anmälde fallet till åklagare, är man enligt kommentarer till P4 Gotland besvikna över att det misstänkta brottet inte går till åtal. Samtidigt är man inte förvånade över beslutet.

– Eftersom straffskalan är som den är för livsmedelsbrott, så är det sällan man kan prioritera att driva det långt, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen i Stockholms stad, till radiokanalen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11