23948sdkhjf

Proteinfrö bas för Garants veganyoghurt

Som en av de första aktörerna i Sverige lanserar Axfood en vegansk yoghurt med lupin som bas.
Lupin är en växt i ropet. Baljväxten, som är släkt med bland annat jordnötter, sojabönor och linser, har ett högt innehåll av protein och är därför också populärt som en alternativ källa i veganska produkter. Även bredden för råvaran har lyfts fram, då frömjölet kan användas som bas i allt från färs och dryck till pasta och bröd.

Axfood och egna varumärket Garant tar nu vara på uppmärksamheten kring lupin och släpper en yoghurt i tre smaker, gjord med fröet som bas. Enligt företaget är man bland de första i Sverige att erbjuda ett alternativ till yoghurt gjort av lupin.

I och med att den så kallade lupinghurten är gjord på kokos, lupin och frukt, innebär det att den är utan gluten och laktos. Yoghurten är producerad i Tyskland och togs in av Axfood efter att företagets emv-inköpare stött på produkten på internationella mässan Biofach och funnit den intressant, uppger Axfoods presschef Claes Salomonsson för Food Supply.

Huruvida man kommer fortsätta sikta in sig på produkter gjorda på just lupin får framtiden utvisa.

– Det finns ingen ytterligare produkt på gång med lupin som bas just nu. Men lupin är intressant så vi får se, skriver Claes Salomonsson till Food Supply.

Den nya lanseringen innebär att tidigare års lupintrend växer sig allt starkare. Ett annat exempel på utvecklingen för råvaran syntes i april förra året, när Vinnova delade ut en halv miljon till företaget Nordisk råvara för ett projekt som syftade till att ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin. Den skulle i sin tur kunna användas till en rad olika växtbaserade livsmedel.

Produkten som togs fram vann även Vinnovas smaktävling i november i fjol, vilket säkrade ett utvecklingsbidrag med målet att kunna säljas i butik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094