23948sdkhjf

I dag djurfoder – i morgon kan restprodukten ersätta sojabönan

Livsmedelsforskare tror att de proteinrika resterna från rapsoljetillverkningen kan utmana både quorn och sojabaserade produkter.
Forskare på Lunds tekniska högskola har gjort en upptäckt som kan innebära ändring i affärernas vegetariska utbud – raps, eller snarare de rester som blir över efter rapsoljetillverkningen, visar sig ha en riktigt hög halt protein.

I dag används bara oljan från de svarta små rapsfröerna, medan resten torkas innan det säljs som djurfoder. För att få ett kilo olja krävs tre kilo raps. De resterande två kilona, som nu går till djuren, skulle istället kunna användas i livsmedel då det till 30 procent består av högkvalitativa proteiner.

– Proteinet har jättefin kvalitet, fullt jämförbar med soja. Vi kan lika bra använda det som människomat, som till djurfoder, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare på Lunds tekniska högskola, till P4 Malmöhus.

Smaken är inte riktig där än – hittills har man inte riktigt lyckats få bort en viss bitter bismak av gräs, erkänner Karolina Östbring i ett pressmeddelande från högskolan. Men tack vare framsteg inom filtreringstekniken tror man att det är ett problem som inom kort kommer lösas, även om man får räkna med en viss bismak jämförbart med till exempel havrebaserade drycker.

Framförallt kan projektet innebära att svenska bönder får en ny värdefull inkomstkälla ifrån rapsen, samtidigt som man minskar importen av till exempel sojabönor. I dag går rapsresterna för cirka 2 kronor kilot, en summa som Karolina Östbring tror skulle kunna öka markant.

Vi tror att man skulle kunna öka vinsten på sin restprodukt med tio till tjugo gånger, säger Karolina Östbring till TT.

Förutsatt att man får en långsiktig investering hoppas forskarna, som har industriella samarbeten på gång, att produkten ska finnas tillgänglig inom några år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062