23948sdkhjf

Amazon köper 460 butiker stor livsmedelskedja

Amerikanska Whole foods köps upp i jätteaffär värd 120 miljarder kronor.
E-handelsjätten Amazon, som ryktas vara aktuella för en svensk lansering, köper amerikanska livsmedelskedjan Whole foods i en affär motsvarande 120 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Whole foods, vars affärsidé främst består av att erbjuda ekologiska livsmedel med så lite tillsatser som möjligt, har i dag 466 butiker med cirka 90 000 anställda runtom i USA, Kanada och Storbritannien.

– Miljoner människor älskar Whole foods eftersom de erbjuder de bästa naturliga och ekologiska livsmedlen, säger Amazons ägare och vd Jeff Bezos i ett pressmeddelande.

Affären, som beräknas vara helt klar under andra halvan av 2017, uppges ännu inte innebära några större förändringar för dagligvarukedjan. Nuvarande vd John Mackey kommer att stanna kvar på sin position och kedjan kommer fortsatt att verka under samma varumärke.

Enligt en kommentar till nyhetssajten Breakit från food tech-experten Johan Jörgensen är affären början på "en ny revolution" inom livsmedelsindustrin.

– Det här är planetens största sektor. Det pratas mycket om onlinehandel och aktörer som Mathem men när Amazon klipper Wholefoods är det på riktigt. Nu kan ingen tvivla på att revolutionen är igång, säger han enligt Breakit .

Amazon har under en lång period satsat på försäljning av mat på nätet genom Amazon Fresh, och har dessutom dragit igång ett projekt för kassalösa dagligvarubutiker. Än så länge har nätjätten inte kopplat samman köpet med sina tidigare matsatsningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11