23948sdkhjf

De är först ut med att byta ut fruktpåsar i plast

Axfood byter ut 170 miljoner påsar.

Som första dagligvaruaktör väljer Axfood nu att byta ut alla sina fruktpåsar i plast mot påsar tillverkade i sockerrör i samtliga egna butiker.

Enligt Axfoods beräkningar kommer bytet att innefatta ungefär 170 miljoner fruktpåsar om året och hela koncernens koldioxidutsläpp beräknas minska med 60 procent.

– Övergången till fruktpåsar av sockerrör är ett viktigt led i att ytterligare minska den totala klimatpåverkan, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood i ett pressmeddelande.

Övergången till de nya påsarna sker successivt under hösten, i takt med att lagren av de oljebaserade plastpåsarna töms. Först ut är två Hemköpsbutiker i Stockholm i slutet av november. Bytet av samtliga fruktpåsar beräknas vara helt genomfört i början av nästa år.

Exakt vad de nya påsarna kostar i pengar vill inte Axfood avslöja mer än att de är dyrare än oljebaserade påsar.

– Det blir så klart dyrare och då hade vi två alternativ, antingen tog kunderna kostnaden eller så tog vi den själva, och då valde vi att ta den kostnaden, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood till Fri Köpenskap.

Kvalitetsmässigt skiljer sig inte påsarna i varken utseende eller hållbarhet och de är återvinningsbara och sorteras med vanlig plast.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11