23948sdkhjf

Miljonregn över Lantmännens medlemmar

Historiskt hög utdelning till lantbrukare – samtidigt minskar livsmedelsdivisionens resultat.
Under 2016 levererade Lantmännen ett rekordresultat – och för 2017 gör man det igen. Förra årets resultat uppgår, efter finansnetto och justerat för jämförelsestörande poster, till 1,552 miljarder kronor, vilket är en smula högre än 2016 års 1,548 miljarder kronor.

Med det resultatet i ryggen ökar man också på utdelningen till sina medlemmar rejält. Tidigare 509 miljoner höjs i år till 566 miljoner kronor, den högsta utdelningen någonsin.

– 2017 har varit ännu ett bra år för Lantmännen, och det är väldigt glädjande att kunna ge en historiskt hög utdelning till medlemmarna, säger Per Olof Nyman, Lantmännens vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Bland divisionerna visar både Lantbruk och Maskin upp positiva utvecklingar för rörelseresultaten, medan både Energi och Livsmedel minskar.

För Lantmännens största enhet, livsmedelsdivisionen, minskade rörelseresultatet från 849 miljoner kronor till 708 miljoner kronor under 2017. Här ser man till exempel att Lantmännen Cerealias resultat påverkats negativt på grund av tuff konkurrens på flera olika delar av marknaden.

Samtidigt påverkas man även av kostnader för flera pågående förbättringsprojekt som syftar till att förbättra både kostnads- och produktionseffektiviteten inom hela verksamheten, meddelar Lantmännen.

Förbättringarna omfattar bland annat en kapacitetsökning för kvarnen i Strängnäs, samt en produktionsflytt från danska Odense till Malmö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093