23948sdkhjf

Otämjd märkning av viltprodukter

Många produkter av viltkött innehåller ett annat djurslag än vad märkningen visar, enligt en undersökning som genomförts av Livsmedelsverket.
Flertalet viltprodukters innehållsförteckning stämmer inte överens med vad produkterna faktiskt innehåller, konstaterar Livsmedelsverket efter en undersökning av 44 olika viltprodukter inköpta i Sverige.

Det var under hösten förra året som Livsmedelsverket genomförde undersökningen, där man plockat in produkter från detaljhandeln, butiker, marknader samt vid flygplatser för att se huruvida produkterna var märkta med rätt djurslag.

Efter att ha gjort DNA-tester på bland annat korvar och färsprodukter kunde man fastslå att cirka 20 procent av de testade produkterna hade så stor skillnad mellan märkningen och innehållet att man klassar det som oacceptabelt.

– Oavsett orsak är det här oacceptabelt. Vi måste få rätt information om de livsmedel vi köper och livsmedelskontrollen följer upp de här resultaten. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de allra flesta livsmedelsföretag följer de regler som gäller, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, i en kommentar.

I 19 av produkterna påträffades DNA från djurslag som inte fanns med i innehållsförteckningen – dock handlade det i flera av dessa produkter om en väldigt liten mängd.

Man såg även en omvänd situation i vissa produkter – det vill säga produkter utan det djurslag som märkningen skyltade med. Så var fallet i tre av de testade produkterna, där ett exempel är en renkorv som inte hade något som helst DNA från ren.

Livsmedelsverket drar slutsatsen att det i vissa fall kan handla om ett medvetet fusk, men att det i andra fall kan bero på att producenterna inte hanterat kött och rengöring tillräckligt bra.

Produkterna togs främst ut i områdena Stockholm, Göteborg och Malmö. Livsmedelsverket uppger att man nu har kontaktat kontrollmyndigheter för de företag vars produkter inte hade rätt märkning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112