23948sdkhjf

Sydafrikansk korv bakom stort listeriautbrott

180 personer har dött i Sydafrika i det som tros vara det största utbrottet av listeria någonsin, enligt WHO. Nu varnar myndigheterna befolkningen för att äta processat kött över huvud taget och grannländer stoppar köttimporten.
Sedan januari 2017 har fler än 1 000 blivit sjuka och 180 personer har dött i det som WHO beräknar vara det största kända listeriautbrottet i världen hittills, rapporterar Sveriges radio .

Myndigheterna i landet uppger sig ha hittat smittkällan – en speciell typ av korv kallad "polony" som producerats vid en charkuterifabrik i norra delen av landet. Fabriken producerar för företaget Enterprise food som sedan dess dragit tillbaka alla sina produkter.

Samtidigt uppger vd:n för Enterprises ägare, Tiger brands, att en direkt länk inte kunnat kopplas mellan företagets produkter och dödsfallen. Även ett andra företag, RCL Foods, är under misstanke och har tillfälligt stoppat köttproduktionen, skriver BBC .

Det har lett till flera saker. Dels avråder myndigheterna invånarna från att äta processat kött över huvud taget, något som gjort att vissa butiker i landet helt plockat bort alla produkter under kategorin. Dels har flera länder i södra Afrika, som Namibia, Mozambique, Malawi, Botswana och Zambia i sin tur förbjudit importen av sydafrikanskt processat kött.

Nu uppmanas konsumenter som haft polonykorv i kylen att desinfektera dem med utspätt blekmedel, skriver BBC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078