23948sdkhjf

Betodlare kan få tillbaka miljoner

Svenska betodlare fick för lite betalt för sina sockerbetor runt millennieskiftet, konstaterar EU-domstolen. Nu kan sammanlagt 25 miljoner betalas tillbaka – om odlarna har kvar dokumenten.
Svenska betodlare och sockerföretag kan få dela på närmare 25 miljoner kronor – detta efter att EU-domstolen slagit fast att svenska leverantörer betalat för höga avgifter till EU under åren 1999 och 2000.

Men har man inte kvar dokumenten som styrker leveranser kan det innebära att man står utan sin ersättning. Företaget man levererade till, Danisco (som i dag är Nordic sugar) har nämligen inte kvar uppgifterna för dessa år, meddelar Jordbruksverket.

Under 2014 gjordes liknande utbetalningar för åren 2001-2006. Då kunde odlare och företag använda sig av register för att få tillbaka sin del av de 40 miljoner som betalades tillbaka, något som alltså inte är möjligt nu.

Därför ska de odlare som vill göra anspråk på sin del själva ansöka hos Jordbruksverket med de dokument som styrker de levererade mängderna.

– Lagen säger att man måste spara papper i sju år, men det här är ju nästan 20 år sedan, säger Stefan Nypelius på LRF Konsult till Hela Gotland .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14