23948sdkhjf

Irlands läskskatt får grönt EU-ljus

Den specifika skatten på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.
I februari anmälde Irland till EU-kommissionen att man planerar introducera en skatt på drycker med tillsatt socker. Skatten ska specifikt riktas mot läsk – det vill säga vatten- och juicebaserade drycker med ett sockerinnehåll på 5 gram eller mer per deciliter.

Det man ville ha klarlagt av EU-kommissionen är om skatten skulle innebära en form av statsstöd till andra livsmedel med tillsatt socker, som alltså inte omfattas av skatten.

Nu har kommissionen bedömt frågan, där man kommit fram till att läsk kan behandlas annorlunda än andra sötade produkter – till exempel ser man att läsk är den huvudsakliga källan till kalorier utan näringsvärde, samtidigt som det är produkter som ofta överkonsumeras och innebär en högre risk för fetma jämfört med bland annat mat, skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.

På den grunden bedömer EU-kommissionen att den irländska skatten och dess utformande är i linje med hälsomålen man eftersträvar och innebär inte snedvriden konkurrens.

Skatten är en tvåstegslösning där drycker med 5 gram socker per deciliter beskattas med 20 cent per liter, medan drycker med 8 gram socker eller mer beskattas med 30 cent per liter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095