23948sdkhjf

Myndighetens varning: Släng inte chark i naturen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Utländska charkvaror kan sprida sjukdomen afrikansk svinpest. "Mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin", konstaterar Jordbruksverket.

I Sverige har så kallad klassisk svinpest inte funnits sedan 1940-talet, och något fall av afrikansk svinpest har aldrig konstaterats. Men nu ser svenska myndigheter att den senare kan komma att spridas i Sverige, efter att sjukdomen spridit sig i Europa.

Bland länder där smittan upptäckts återfinns bland annat Polen, Tjeckien, Ryssland samt länderna som utgör Baltikum.

Enligt Jordbruksverket kan charkvaror med kött ifrån dessa länder komma att bli ett problem för svensk grisnäring och svensk livsmedelsexport, om de inte hanteras på rätt sätt.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Läs också: Nu är deras nitritfria korvar märkta

Bakom den initiala varningen står EU, som bestämt att alla medlemsländer nu ska genomföra en informationskampanj för att förhindra spridningen.

Läs också: Restauranger ska tvingas visa var köttet kommer ifrån

Framförallt ser man störst risker hos resenärer som rör sig mellan länder där smittan finns och länder där den inte spridits – kommande fotbolls-VM i Ryssland är ett exempel på där smittade varor kan komma till Sverige, påpekar Jordbruksverket.

Viruset har i dag upptäckts i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckien, Ryssland, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Det kan överleva flera år i kylt eller fryst kött, samt i rökta eller saltade charkprodukter, där just matavfall är en vanlig spridningsväg.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Priserna fortsätter att dala

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företa...

Sänd till en kollega

0.232