23948sdkhjf

Sill på bordet kräver avancerad process

| Av Martin Wänerholm | Tipsa redaktionen

Vi har besökt sillfabriken.

Fiskebåten Carmona lägger till vid kajen hos Scandic Pelagic i Ellös på Orust med nyfångad sill som här börjar sin resa till konsumenterna. Personal från företaget kontrollerar temperatur, kvalitén och storleken på fisken innan den pumpas in anläggningen. Det är full fart när fisken fileas och skärs i lämpliga bitar som sedan ska läggas in i en första lag/kryddblandning innan den skickas vidare för ytterligare förädling hos stora livsmedelskedjor som Klädesholmen Seafood, Marenor med flera i Sverige, Danmark, Polen, Baltikum och Tyskland. Det som tillsätts är bland annat ättiksyra, saltlake och kryddor, men varje marknad har sina egna krav på proportionerna i blandningen eller vilka kryddor som ska användas.

Läs också: Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Det krävs alltså en process som kan hantera de olika kraven. För ett tag sedan fanns ett behov att bygga om denna del av anläggningen.

De hade ett äldre system som var uttjänt, de har också ökat sin produktion och hade bristande kapacitet. Det var alltså en fråga om att både uppdatera och uppgradera systemen. De ville även ta bort den manuella hanteringen bland annat kring kontroll av halten ättiksyra och när det gäller att snabbt skifta mellan de här olika blandningarna beroende på marknad, säger Mats Josefsson på företaget Processing Water Treatment.

Processing har tillsammans med Scandic Pelagic projekterat det nya beredningssystemet som består av många olika delar. Först krävs ett doseringssystem för flödena av de olika starkt koncentrerade, ibland farliga vätskorna, inklusive blandningskärl där kryddor och salt tillsätts i rätt mängd. Systemet måste också innehålla säkerhetsventiler om högt tryck skulle uppstå i processen. För att säkerställa kvalitén på blandningen finns en rad instrument för bland annat mätning av syra och salthalter. Då kemikalierna är aggressiva är det viktigt att de förvaras invallade på säkert sätt så att arbetsmiljön blir säker och inga utsläpp kan ske till havet som ligger precis utanför anläggningen.

Från blandningskärlen pumpas vätskan vidare till lagringstankar i väntan på att rätt blandning ska pumpas ut till processlinjen vid behov.

Läs också: Två fiskbranschorganisationer blir en

– Vi har prefabricerat allt detta på vår verkstad i Kungsbacka. Så vill vi gärna jobba, särskilt när det är livsmedelsklassat utrymme som ställer särskilda krav.

Mats Josefsson tycker inte att det är särskilt svårt att bygga en anläggning som ska klara de stränga livsmedelskraven, det gäller bara att se till att personalen har kunskap om den lagstiftningen som gäller. Däremot har det funnits annat som krävt en del tankearbete.

– Den största utmaningen är den korrosiva miljön, det är helt makalöst korrosivt. Först har du saltvatten, sedan tillsätter du ytterligare salt och slutligen även syra. Det har ställt stora krav på att rätt material och rätt komponenter.

Vid val av material används mycket plast i korrosiva miljöer så lång det går. Tankarna och en stor del av ledningarna är gjorda i livsmedelsgodkänd polyeten. Fördelarna är att det går att bygga komplexa rörsystem med plast och att det är relativt lättarbetat. Plast är dock inte något bra val när det gäller högre tryck eller temperaturer för då krävs väldigt tjocka delar vilket skulle bli dyrt och ohanterligt utan då är det rostfritt/syrafast stål som används.

Läs också: Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

En nackdel är att den vanlige rörläggaren inte alltid är van vid att arbeta med industrirörsystem i polyeten. Det kan vara en svårighet om kunden vill göra en mindre justering eller ändring. Ofta vill ju kunden inte hamna i knäet på en leverantör.

Processing tillverkar ingen egen utrustning utan deras kunskap ligger främst i att sätta samman olika komponenter till rätt funktion. Ofta sker detta i samråd med slutkunden. Det handlar dock inte om att köpa in specialmaterial utan det är standardkomponenter hos de olika tillverkarna som används och anpassas efter kundens önskemål.

– Det är slitet uttryck men varje uppdrag är verkligen unik. Det går inte att ha ett färdigt doseringssystem av en viss typ hemma på hyllan, det blir aldrig applicerbart.

På Scandic Pelagic är det just nu högtryck. När sillen lagts i tunnor och fått rätt lag ställs de in på kyllagret i väntan på transport till nästa steg i livsmedelskedjan, för att till slut hamna på någons bord till midsommarfesten.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Framgång för Poppels crowdfunding

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Företag döms för dödsolycka

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

1

Dafgårds öppnar butik

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Stor köttskandal i Frankrike

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Löfbergs intar Lobbyn

Skippar svart plast i restauranger

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Vill göra pappersmassa av vete

Orkla köper klassiskt importföretag

Varannan branschkvinna vill inte rekommendera sin arbetsgivare

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Mat.se lanserar alternativt bolag – för alkoholfritt

De vill begränsa fiskmjölet

Axfoods nya svinngrepp – tar bort klass 1-märkning

Picadeli till Tyskland

De nätutbildar offentlig sektor om ekologiska livsmedel

Se alla Företagens egna nyheter

RPC Superfos ger Cariocas hink med tuschpennor ett nytt utseende

RS Components presenterar ny och mycket prisvärd PoE-testare från Fluke Networks

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

"Driving for Excellence"

Nyhet: Dubbelskruvpumpar!

Sänd till en kollega

0.155