23948sdkhjf

Sill på bordet kräver avancerad process

| Av Martin Wänerholm | Tipsa redaktionen

Vi har besökt sillfabriken.

Fiskebåten Carmona lägger till vid kajen hos Scandic Pelagic i Ellös på Orust med nyfångad sill som här börjar sin resa till konsumenterna. Personal från företaget kontrollerar temperatur, kvalitén och storleken på fisken innan den pumpas in anläggningen. Det är full fart när fisken fileas och skärs i lämpliga bitar som sedan ska läggas in i en första lag/kryddblandning innan den skickas vidare för ytterligare förädling hos stora livsmedelskedjor som Klädesholmen Seafood, Marenor med flera i Sverige, Danmark, Polen, Baltikum och Tyskland. Det som tillsätts är bland annat ättiksyra, saltlake och kryddor, men varje marknad har sina egna krav på proportionerna i blandningen eller vilka kryddor som ska användas.

Läs också: Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Det krävs alltså en process som kan hantera de olika kraven. För ett tag sedan fanns ett behov att bygga om denna del av anläggningen.

De hade ett äldre system som var uttjänt, de har också ökat sin produktion och hade bristande kapacitet. Det var alltså en fråga om att både uppdatera och uppgradera systemen. De ville även ta bort den manuella hanteringen bland annat kring kontroll av halten ättiksyra och när det gäller att snabbt skifta mellan de här olika blandningarna beroende på marknad, säger Mats Josefsson på företaget Processing Water Treatment.

Processing har tillsammans med Scandic Pelagic projekterat det nya beredningssystemet som består av många olika delar. Först krävs ett doseringssystem för flödena av de olika starkt koncentrerade, ibland farliga vätskorna, inklusive blandningskärl där kryddor och salt tillsätts i rätt mängd. Systemet måste också innehålla säkerhetsventiler om högt tryck skulle uppstå i processen. För att säkerställa kvalitén på blandningen finns en rad instrument för bland annat mätning av syra och salthalter. Då kemikalierna är aggressiva är det viktigt att de förvaras invallade på säkert sätt så att arbetsmiljön blir säker och inga utsläpp kan ske till havet som ligger precis utanför anläggningen.

Från blandningskärlen pumpas vätskan vidare till lagringstankar i väntan på att rätt blandning ska pumpas ut till processlinjen vid behov.

Läs också: Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

– Vi har prefabricerat allt detta på vår verkstad i Kungsbacka. Så vill vi gärna jobba, särskilt när det är livsmedelsklassat utrymme som ställer särskilda krav.

Mats Josefsson tycker inte att det är särskilt svårt att bygga en anläggning som ska klara de stränga livsmedelskraven, det gäller bara att se till att personalen har kunskap om den lagstiftningen som gäller. Däremot har det funnits annat som krävt en del tankearbete.

– Den största utmaningen är den korrosiva miljön, det är helt makalöst korrosivt. Först har du saltvatten, sedan tillsätter du ytterligare salt och slutligen även syra. Det har ställt stora krav på att rätt material och rätt komponenter.

Vid val av material används mycket plast i korrosiva miljöer så lång det går. Tankarna och en stor del av ledningarna är gjorda i livsmedelsgodkänd polyeten. Fördelarna är att det går att bygga komplexa rörsystem med plast och att det är relativt lättarbetat. Plast är dock inte något bra val när det gäller högre tryck eller temperaturer för då krävs väldigt tjocka delar vilket skulle bli dyrt och ohanterligt utan då är det rostfritt/syrafast stål som används.

Läs också: Kvalitetsfisk köper Danmarks största sushileverantör

En nackdel är att den vanlige rörläggaren inte alltid är van vid att arbeta med industrirörsystem i polyeten. Det kan vara en svårighet om kunden vill göra en mindre justering eller ändring. Ofta vill ju kunden inte hamna i knäet på en leverantör.

Processing tillverkar ingen egen utrustning utan deras kunskap ligger främst i att sätta samman olika komponenter till rätt funktion. Ofta sker detta i samråd med slutkunden. Det handlar dock inte om att köpa in specialmaterial utan det är standardkomponenter hos de olika tillverkarna som används och anpassas efter kundens önskemål.

– Det är slitet uttryck men varje uppdrag är verkligen unik. Det går inte att ha ett färdigt doseringssystem av en viss typ hemma på hyllan, det blir aldrig applicerbart.

På Scandic Pelagic är det just nu högtryck. När sillen lagts i tunnor och fått rätt lag ställs de in på kyllagret i väntan på transport till nästa steg i livsmedelskedjan, för att till slut hamna på någons bord till midsommarfesten.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Här är de nya ministrarna

Restaurangleverantör slutar med tobak

Nescafé lanserar återvinningssystem för kaffekapslar

Oatly bygger nytt - i USA

På nytt jobb
Han kliver in på Fazer

Alkoholfri glögg återkallas

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Delicato slutar med burägg

Hydroscand etablerar sig på Gotland

"Köttfrågan får inte polariseras"

LRF har vänt trenden

Medlemstalen ökar igen.

Tetra Pak först med fyrfärgs digitaltryck

Svenska bönder satsar på sol

Sia slutar med palmolja

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Inga fossil för kryddföretaget

Systembolaget varnar vinleverantör

Lantmännen Unibakes australiska köp klart

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Axfood backar efter matbluffen

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Systemet med returlådor sprids

Bergendahls minskade svinnet 2018

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Atria åtalas efter dödsfall

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Stabila priser under julen

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

På nytt jobb
Ny CFO på Scandi Standard

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Vad hände med nyheterna?

På nytt jobb
Nicks rekryterar för expansion

Svampgruvan i Kiruna stängs

Utebliven registrering kostar

Se alla Företagens egna nyheter

Fönster i ny plastbägare skapar blickfång

IndustriMässan i Småland - Kalmar 6-7 februari 2019

Skandinavien Instruments for Big Science

Lagerlådor till alla områden

Nomo öppnar året med industrimässa

Gonvarri Material Handling AS förvärvar Canrena System AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

Kall mjölk i affären tack vare Secomea (TR Electronic Nordic)

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

Högt i tak - Trånga golvytor?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Synglas till process industrin

Ny försäljningsingenjör på ebm-papst OEM-avdelning

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Beneo lanserar en ny funktionell "Clean Label" risstärkelse

God Jul & Gott Nytt År

Westhove Yellow lentil - gult linsmjöl

Hållbar installation i Coop Dals Ed

Sänd till en kollega

0.363