23948sdkhjf

Musslor kan bli framtidsmat i Östergötland

80 ton musslor skördades som del av EU-projekt.

Under två års tid har ett musselodlingsprojekt pågått i Sankta Anna i den östgötska skärgården. PRojektet som påbörjades 2016 kommer att avslutas i år och under den tiden har 24000 meter rep satts upp på en vattenyta motsvarande 40000 kvadratmeter. Det betyder att repen spänts upp på en yta motsvarande ungefär sex fotbollsplaner.

Musslorna kan användas till mycket, dels som gödsel då de tar upp kväve och fosfor ur havet men även även till produktion av biogas eller djurfoder. De produkterna har dock låg lönsamhet så det finns även planer på att odla musslor som livsmedel

– Vi tror att man bör utreda om det finns affärsmöjligheter för hur musslorna kan användas som livsmedel. Vi försöker hitta partners som har erfarenhet av att ta fram nya livsmedelsprodukter , säger projektledare Lena Tasse i ett pressmeddelande.

För att kunna få till en livsmedelsproduktion av musslor i Östergötland måste en del hinder på vägen övervinnas, bland annat kostnaderna för tillstånd och möjligheten att nå en större marknad.

Även om projektet nu kommer att avslutas kommer musselodlingen att finnas kvar.

– Vattencentrum ost, som är en ekonomisk förening har redan startat nästa period, berättar Lena Tasse. Det betyder att nästa musselskörd sker om två år, 2020. Vad vi hoppas på då är att ännu fler intresserade ska höra av sig och be att få använda en del av kommande skörd till teknikutveckling på olika områden, säger Lena Tasse.

Läs mer om: EU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11