23948sdkhjf

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Arbetet med att renovera den anrika Östermalmshallen pågår för fullt, och har gjort så med kortare uppehåll sedan 2016. Ursprungligen, och ganska länge gällde påsken 2018 som måltid för saluhallen, men så småningom började man tala om våren 2019. Nu är målet att bli klara för öppning igen under vintern 2020.

Skälet till förseningen har som bakgrund att bygget som avslutades 1888 stressades fram för att bli klart före Göteborgs saluhall som byggdes parallellt. Tidspressen orsakade möjligen en del byggfusk, men framför allt slarvade man med dokumentationen. Detta har lett till att renoveringen blivit något av en byggnadsarkeologisk utgrävning, med många överraskningar som man tvingats hitta lösningar för. Att man skulle hitta arsenik och asbest var kanske inga högoddsare i och för sig, men var och när visste man inte, och det tog tid att göra arbetet säkert för byggarna.

Även priset har justerats med tiden. Först talades om 585 miljoner kronor, men snart uppjusterades detta till 635 miljoner som var målet när arbetet drogs igång. Så småningom kom en ny beräkning som sa 725 miljoner kronor och för ungefär ett år sedan gick stadshusets politiker med på en beräknad kostnad på 980 miljoner.

Ett skäl till kostnadsökningen är förstås förseningarna, men man har även ändrat en del planer. Det kontorshus intill saluhallen som skulle bli ett av resultaten ändrades till att bli hotell i stället. Detta ska enligt tidsplanen öppna redan i höst, och beräknas med tiden generera högre intäkter till staden än vad kontorshuset skulle gjort.

Handlarna förtvivlar dock inte. Den tillfälliga hallen i trä som skulle stå på torget i två år fungerar fortfarande alldeles utmärkt, och har bidragit till en stark handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113