23948sdkhjf

Kina vill avsluta handelskriget – med fläsk

I det pågående handelskriget mellan Kina och USA sträcker Kina nu ut en hand för att få ett slut på konflikten länderna emellan. Kina sägs, enligt källor till Bloomberg, planera att importera en rekordmängd fläskkött från USA.

Importen av fläsk skulle då kunna öka till 300 000 ton kött under 2019, en höjning med hela 81 procent från de 166 000 ton som exporterades under 2017, innan handelskriget bröt ut. Enligt en källa kan Kina, under endast första halvåret komma att importera 200 000 ton.

Kinas inköp av fläsk styrs dock inte endast av en vilja att lösa handelskonflikten. Landet är idag den absolut största konsumenten av fläskkött och har sen i augusti förra året sett sin fläskproduktion minska på grund av ett utbrott av dödlig svinfeber.

Det är bland annat beroende på hur hanteringen och spridningen av svinfeber kommer arta sig som Kinas importbehov förändras. I värsta fall kan produktionen minska med hela 25 procent vilket skulle innebära att importen till och med skulle kunna överstiga 300 000 ton från USA, om tullarna minskar vill säga. USA är dessutom det enda landet med kapacitet nog att kunna tillgodose den kinesiska marknadens behov av fläsk.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125