23948sdkhjf

Glassföretag får inte skriva "äkta råvaror"

Glassföretaget Lejonet & Björnen har fått ta bort en textrad från samtliga sina förpackningar där de beskriver glassen som innehållandes "äkta råvaror". Detta efter att organisationen Äkta vara anmält företaget till livsmedelskontrollen i Göteborgs stad.

Enligt Äkta vara innehåller Lejonet & Björnen i princip samma tillsatser som andra storsäljare av glass soch där återfinns bland annat emulgeringsmedlet mono- och diglycerider av fettsyror (E471) och färgämnena vegetabilisk kol (E153).

Göteborgs stad gick inte med på klagomålet från Äkta vara vid en första kontroll i mars 2018 då det ansågs att företaget tillverkade sin glass av "äkta råvaror" och att tillsatser inte skulle räknas som råvaror.

Efter en andra kontroll i januari 2019 ändrade dock Göteborgs stad åsikt och de ansåg då att märkningen kan vilseleda konsumenterna. I beslutet gick det bland annat att utläsa:

"På era glassförpackningar, i direkt anslutning till produktnamnet, står det tydligt ’av äkta råvaror’. Det är oklart vilka av råvarorna i glassens innehåll som är ’äkta’ och varför, eller på vilket sätt de är ’mer äkta’ i jämförelse med andra likvärdig produkter."

Lejonet & Björnen fick då tre månader på sig att ändra sin förpackningar, vilket även skett. Istället för "äkta råvaror" går det nu att läsa att glassen istället innehåller "goda råvaror & äkta kärlek”.

Enligt Lejonet & Björnen var ändringen av förpackningarna något som planerats redan innan beslutet.

"Vi vill härmed förtydliga att det inte var efter konsumentföreningen Äkta varas klagomål till kommunen som vi ändrade vår dekor, utan som sagt, detta är ett beslut vi hade tagit långt tidigare. Äkta är inte definierat i regelverket och det vi har menat med formuleringen ÄKTA RÅVARA är att vi använder naturliga ingredienser i våra glassar såsom banan, jordgubbar, hallon, passionsfrukt med mera. Vi har aldrig haft för avsikt att vilseleda någon konsument. Det är inte sådana vi är. Har vi gjort det ber vi om ursäkt", skriver Katarina Mild vd och ägare av Lejonet & Björnen i ett mejl till Food Supply.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141