23948sdkhjf

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att flytta engångsartiklar så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan, är en enkel med effektiv lösning för att minska take away-skräpet.

Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor. En annan lösning är att införa ett pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs också: Stadsodlingens effekter ska undersökas

Trenden med take away-mat ökar och med det också mängden avfall. I ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska användningen av take away-engångsförpackningar.

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

– Bara en sådan enkel lösning som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och det är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

Studien har också tittat på möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar. Tanken är att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

Läs också: Så hamnade matavfallet i fokus

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system så det är något som vi kommer att titta vidare på. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet har genomförts i en av Vasakronans fastigheter i Stockholm tillsammans med restauranger som ligger i byggnaden och i närliggande fastigheter. Studien visar att hyresvärdar har en viktig roll i att påverka hyresgäster och specifikt restauranghyresgäster så att avfallet från engångsartiklar minskar men också så att det avfall som uppstår hanteras på ett bra sätt. Det handlar bland annat om att se till så att det finns goda utrymmen för källsortering. Information och utbildning är också viktigt.

En länk till rapporten hittar du här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bagerierna som säljer flest semlor

Veg of Lund rullar ut konceptförsäljningsbil

De är Sveriges grönaste varumärken

Första baren helt klädd i papper

Laktosfritt dubblar Arlas brittiska export

Peckas nyemitterar igen

Samtidigt avgår företagets vd.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Steffo Törnqvist och matkooperativ i samarbete

Innovativa förpackningslösningar

Så har PakMarkas utvecklats till ett ledande företag inom paketering och märkning.

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Miljardaffär i USA efter mejerikonkurs

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Net Trading Group tappar i styrelsen

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Postnord säljer dagligvarulogistiken

Arlas vinst ökade marginellt

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Plast på kartong ett minne blott?

Vinpriset sjunker globalt

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Fiskeriet bygger egen säljkår

17 av 21 olivoljor höll inte måttet

Notura byter från metall till kartong

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Single-malt veteran i nya kläder

Havredrycksbolag först ut i Uppsala

Vinstökning för Atria – uppåt för kyckling och convenience

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Ciderguru till Sverige – intresset bland odlarna ökar

Ökad förlust för Peckas naturodlingar – nytt växthus belastar resultatet

Fodi i konkurs: ”Kunde inte trolla med knäna längre”

Sjöstrand Coffee startar försäljning till 8 länder via Amazon

Entreprenörer pitchade idéer – prisades av Coop

Bayn får betala vite för brott mot informationsregler

LRF satsar på digitalisering – går in som delägare

Se alla Företagens egna nyheter

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

En kyllösning som ett steg i FN:s klimatrapport för 2030

BITO får fin utmärkelse för ny transportlåda

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Ica Supermarket Brunflo får hållbar kyla

Fatpump i hygieniskt utförande

Hjälp med tryckluftsutvärdering - Ingersoll Rand

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Uppsala 12-13/2

Öka er lönsamhet med ACS II

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Sänd till en kollega

0.174