23948sdkhjf

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Att flytta engångsartiklar så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan, är en enkel med effektiv lösning för att minska take away-skräpet.

Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet har genomfört på några kafékedjor. En annan lösning är att införa ett pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger.

– Det är inte alltid det finns möjlighet att sortera take away-skräp för återvinning utan det hamnar i soporna och går till förbränning. I värsta fall hamnar skräpet ute i naturen. Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Läs också: EU-parlamentet röstade för plastförbud

Trenden med take away-mat ökar och med det också mängden avfall. I ett projekt med Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska användningen av take away-engångsförpackningar.

Projektet har genomfört studier på tre kafékedjor i form av enkäter men även praktiskt på plats har man testat olika lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

– Bara en sådan enkel lösning som att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och det är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. De enkäter som vi har genomfört visar att många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

Studien har också tittat på möjligheten att införa pantsystem för matlådor och muggar. Tanken är att man lämnar in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

Läs också: Från kloak till flaska

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system så det är något som vi kommer att titta vidare på. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet har genomförts i en av Vasakronans fastigheter i Stockholm tillsammans med restauranger som ligger i byggnaden och i närliggande fastigheter. Studien visar att hyresvärdar har en viktig roll i att påverka hyresgäster och specifikt restauranghyresgäster så att avfallet från engångsartiklar minskar men också så att det avfall som uppstår hanteras på ett bra sätt. Det handlar bland annat om att se till så att det finns goda utrymmen för källsortering. Information och utbildning är också viktigt.

En länk till rapporten hittar du här.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny hembryggningsbutik i Örebro

På nytt jobb
Från Arla till Svegro

Två förpackningsleverantörer blir en

De blir ledande i Norden på nischade förpackningar.

Danska Tulip byter namn efter 110 år

Arla byter till klimatsmart returpall

På nytt jobb
Evanoff Group rekryterar produktchef från Ica

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Valio lanserar havre till kaffet

Krav utvecklar sin butikscertifiering

De vann årets Livsmedelspris

Hungrig läggs ned

Internationellt prestigefullt designpris till Paolos

Zeta intar Circle K

Surt sa Arla om årets smak

På nytt jobb
Hon är ny marknads- och regelutvecklare på Krav

Pressade Norrmejerier levererar ny strategi

Östermalms saluhall renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Astrid och aporna-butiken i konkurs

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Plast av jäst

Dryck eller veggofärs kan bli årets dagligvara

Lokala råvaror i kändiskockarnas kombinerade krog och lanthandel

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Produktnytt
De lanserar svensk pizzaskinka

Nu sjunker matpriserna

Krav på livsmedelsbunkring får brittiska handlare att protestera

Debatt
”Bondeskam – ändå ökar det svenska köttet”

Mer pengar till livsmedelsstrategin

Löjfisket får vänta

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Livsmedelspriserna sjunker globalt

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Vasslebytet skapar messmörsbrist

De kan vinna årets Livsmedelspris

Se alla Företagens egna nyheter

Det är svårt att tänka sig en värld utan fläktar

Industrimässa i Sundsvall

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Luleå, Skellefteå, Umeå och Östersund

Fläktar för ideala odlingsförhållanden i växthus

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Järnfattigt glas från Mirit Glas

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Skräddarsydd fläktlösning i exklusiv kombinationsugn

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Träffa oss på Skadeplats 2019, 24-26 september i Uppsala

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Innovativ drivteknik från ebm-papst driver på utvecklingen inom många områden

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Mirit Glas leverar Skyddsglas för lasersvetsning

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Sundsvall 11-12 september

Upplev en värld av fläktar och drivteknik med Augmented reality (AR) via appen Xplore

En smart laseravståndssensor med hög precision

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Mirit Glas erbjudar Blyglas

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Etikettsensor UGUTI med IO-Link

Sänd till en kollega

0.193