23948sdkhjf

Krav på livsmedelsbunkring får brittiska handlare att protestera

Brexit närmar sig med stormsteg och frågan om livsmedelsförsörjningen när så sker har blivit allt mer aktuell. Den brittiska regeringen har uppmuntrat dagligvarubutikerna att bunkra upp inför de kommande veckorna, ett förslag som har mötts med ilska.

Bland annat har Michael Gove, minister med ansvar för en avtalslös Brexit att kedjorna måste ta sitt ansvar och utöka sin lager och han har även lovat att det inte kommer råda någon livsmedelsbrist den 31 oktober då Storbritannien officiellt lämnar unionen. Det får nu kritik av flera stora kedjor som Tesco och Sainsbury´s

– Den stora frågan är vem som bär ansvaret att förse Storbritannien med mat om det blir en blockad, säger en chef som inte vill uppge sitt namn till Reuters.

– Att skydda vår verksamhet från konsekvenserna av brexit är en sak. Men när man säger saker som "vad gör ni för att säkra landets tillgång till mat", då börjar vi röra oss bortom vad som är rimligt.

Nästan hälften av maten i Storbritannien importeras från utlandet, och en tredjedel från EU-länder. Fast att det skulle bli en allvarlig brist på livsmedel är inte troligt.

– Jag tror inte att det finns någon risk för att britter kommer att vara hungriga, men frågan är om de kommer att kunna äta precis vad de vill när det gäller färskvaror, säger den anonyma chefen till Reuters.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127