23948sdkhjf

Krav utvecklar sin butikscertifiering

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Kravs butikscertifiering, som har funnits sedan 1992, ska ses över. Översynen ska göra ännu tydligare hur Kravmärkta produkter får hanteras och marknadsföras i certifierade butiker. Samtidigt ska Kravs regler anpassas till den nya EU-förordningen för ekologiska livsmedel som träder i kraft 1 januari 2021.

Läs också: Endast svenskt mjöl i påsen är målet för Pågen

– Dagligvaruhandeln är duktig på att driva hållbarhetsfrågor, så vi ser att vi kan arbeta på andra sätt i dag än för 20 år sedan när butikscertifieringen lanserades, säger Kravs vd Anita Falkenek.

– Vår utvärdering visar att nuvarande form av butiks-certifiering inte skapar tillräckligt med värde. Vi vill ju att det säljs mer Kravmärkta produkter, så vi vill försöka hitta nya vägar. Andelen ekologiska livsmedel inom dagligvaruhandeln är fortfarande för låg. Vi vill lyfta fram Kravmärkta produkters mervärden på ett sätt som gagnar alla butiker, fortsätter hon.

Kravs regelverk för certifiering av dagligvarubutiker omfattar bland annat försäljning, märkning och skyltning. I dag är en bit över 700 butiker Kravcertifierade. Det finns också andra butikscertifieringar; Svensk Dagligvaruhandels grundläggande certifiering för livsmedelshantering i butik, som omfattar nästan lika många butiker, samt Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och Svanens butikscertifiering som omfattar cirka 200 butiker vardera. Det finns också möjlighet att MSC-certifiera butikens fiskdisk.

Coop är den kedja som mest aktivt anammat Kravs butikscertifiering och jobbat med den i samtliga butiker. De ser positivt på Kravs planer att utveckla certifieringen.

Läs också: Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

– Kravcertifieringen har bidragit till att vi har ett väletablerat hållbarhetsarbete och ett brett utbud av Kravmärkta och ekologiska produkter. Nu är vi på Coop redo att höja nivån ytterligare och genom fortsatt tätt samarbete med Krav hitta nya arbetssätt, säger Charlotta Sczcepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet inom Coop.

Översynen av de nuvarande butiksreglerna påbörjas nu i höst, och kommer att remissbehandlas i branschen under våren.

– Ingen butik ska behöva vara orolig för att bli av med sin certifiering för att vi ser över reglerna, försäkrar Anita Falkenek.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Slakteri kan få betala för stora hygienbrister

Matpriser tyder på återhämtning

De tar över försäljningen av Four O´Clock

Svensk sprit tog hem guld i USA

På nytt jobb
Han tar över på Restaurangakademien

Corona har kostat Heineken miljarder

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Matkasseföretaget blir helt klimatneutralt

Omfattande coronautbrott på danskt slakteri

På nytt jobb
Hon lämnar Fazer för Nordea

Stjärnägg expanderar till Danmark

På nytt jobb
Återvänder till Duni – som vd

Upp och ned för Midsona under coronapandemin

Snabb trafikökning för prisjämförelsetjänst via streckkod

Konsumentpriserna ökade i juni

Kraftig ökning för tobaksfritt nikotinsnus

Oprah Winfrey investerar i Oatly – tar in två miljarder kronor

Foodora hackat – en halv miljon kunders personuppgifter läckta

På nytt jobb
Han blir ny finansdirektör hos Midsona

22 procents minskad omsättning för Cloetta

Stark tillväxt för Orklas varumärken

Icanders första pilotbutik Ica Maxi Visby knyter till sig lokalt rosteri

Gute Rosteri blir ny leverantör av kaffe till Ica Maxi Visbys Icanders-satsning.

Sänkta volymer för Carlsberg

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Se alla Företagens egna nyheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Ny produktkoordinator

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Ultraljudsensor är en flexibel lösning i robust design

Elektrisk flug- och insektsfälla

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Fästingborttagare

Insektsfritt - på jobbet och hemma!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

KIPP önskar en trevlig sommar!

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Sänd till en kollega

0.157