23948sdkhjf

Räddade 40 ton frukt

Ett nytt samarbete mellan Greenfoodföretaget Salico och juiceföretaget Rescued Fruits ska minska matsvinnet genom att göra juice och smoothies av frukt som annars går till spillo.

Greenfood har inlett ett samarbete med företaget Rescued Fruits som gör juice av frukt som annars skulle slängas. Det är ett samarbete som motverkar matsvinnet och bättre ransonerar resurser. Äppelkärnhus förvandlas med frukträddarna på Rescued till juicer och smoothies som sedan säljs i butik. Hittills i år har över 40 ton äppelkärnhus räddats.

– Minskat matsvinn är ett av våra fokusområden. Vi arbetar med att identifiera livsmedel som riskerar att slängas och använder istället dessa i vår egen produktion eller i samarbete med andra. En broccolistam kan exempelvis bli en fantastisk salladsingrediens, på samma sätt som äppelkärnhus blir goda juicer och smoothies tack vare Rescued, säger Lisa Isakson hållbarhetschef på Greenfood.

Rescued producerar framförallt juicer som tillverkas av fullt ätbar frukt som grossister och importörer av olika skäl inte kan sälja. Förra året lyckades företaget rädda 168 ton frukt och grönt. Verksamheten ligger i Helsingborg där man hämtar upp kasserad frukt från Salico. Sedan kontrollerar, sorterar, tvättar och putsar Rescued all frukt för hand.

– Varje år slängs eller förstörs runt 1,6 miljarder ton mat i världen. Det är drygt en tredjedel av all mat som produceras. Samtidigt slänger man vatten, näring, tid, pengar och alla andra resurser som förbrukats för att framställa maten. Genom samarbeten med företag som Greenfood skapar vi produkter av livsmedel som annars skulle gått i spillo, säger Björn Säwe, frukträddare och vd på Rescued Fruits. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111