23948sdkhjf

Plast kan vara rätt val

Annica Hansson-Borg på Bergendahls Food i en krönika om skillnad på plast och plast.

Plastdebatten sprider sig allt mer och det finns de som vill göra sig av med all plast snarast möjligt. Ett exempel är de svenska politiker som nyligen bestämt att alla bärkassar i plast ska beskattas lika, oavsett vilken råvara de är gjorda av. Plast behöver inte vara fel om vi kan fokusera på att enbart tillverka plastprodukter som går att återvinna, samla in denna plast på ett effektivt sätt och se returplast som en utmärkt råvara. Då är plast ett utmärkt material.

Färska livsmedel som packas i plast hjälper oss att minska matsvinnet med flera hundra ton varje år. Utan plast hade vi fått slänga mängder av mat som annars ruttnar, surnar, torkar eller möglar i förtid. Mellan 70 och 80 procent av alla livsmedel paketeras i plast. Eliminerar vi all plast sjunker livslängden på matvarorna drastiskt, vilket i sin tur gör att matsvinnet ökar.

Under 2018 lyckades City Gross få ner sitt totala matsvinn, främst tack vara den nya förpackningstekniken Skinpack. Det är en transparent vakuumförpackning i plast som ökar köttets hållbarhet med upp till tre gånger, jämfört med en traditionell förpackning (tråg och plastfilm). Denna förpackningslösning minskade City Gross köttsvinn med 63 procent under föregående år.

För att plast ska bli så miljövänligt och klimatsmart som möjligt är det viktigt att använda så lite jungfrulig plast som möjligt och i stället öka användandet av returplast. De gånger vi tvingas använda jungfrulig plast gäller det att den går att återvinna till andra plastprodukter, vilket City Gross tagit fasta på.  

Bolaget har gjort en kartläggning på egna varumärken och under 2020 till 2022 kommer vi successivt att byta ut all plast som inte går att återvinna till produkter som är återvinningsbara. Vi har över 1 300 EMV-artiklar i sortimentet så bara här gör vi en stor skillnad.

City Gross bärkassar i plast är till 80 procent tillverkade av återvunnet returplastmaterial. För att sätta det i perspektiv måste man veta att en sådan bärkasse endast behöver användas två gånger för att den ska bli miljö- och klimatneutral. En kasse producerad av biologiskt nedbrytbar plast (t ex majs) eller en papperskasse måste användas hela 42 gånger innan de blir neutrala. Hur många av oss lyckas med det undrar jag?

Mot denna bakgrund är det mycket märkligt att alla plastbärkassar, oavsett vilket material de är producerade av, kommer att drabbas av samma miljöskatt på 3 kronor styck. Returplastkassar är ett miljömässigt bra alternativ om vi hela tiden kan förbättra återvinningsgraden.

Annica Hansson-Borg, miljö- och kvalitetschef på Bergendahls Food

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078