23948sdkhjf

Lidl pressar matsvinnet – så stor är andelen hos kedjorna

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Lidl har pressat andelen matsvinn till 1,72 procent. Samtidigt har Ica och Axfood också pressat sina andelar. Så ligger kedjorna till.

Enligt Lidl Sveriges hållbarhetsredovisning för verksamhetsåret 1 mars 2018 till 28 februari 2019 uppgick Lidls matsvinn till 1,78 procent av den totala försäljningen, eller cirka 6 400 ton livsmedel.

Läs också: Stort svinn av mat i skolan

Under halvårsrapporten mars till augusti 2019 pressades andelen ytterligare till 1,72 procent.

Och det är bara början – menar Lidl, som sedan i början av oktober sjösatt den nya satsningen ”Ta vara på allt” i sina dryga 190 butiker. Frukter och grönsaker med skönhetsfläckar säljs i tre kilos lådor för 20 kronor styck och varor med ”superkort datum” rabatteras kraftigt med omkring 30-90 procent.

Enligt Lidl har satsningen under september räddat 95 ton mat.

– Vi vill ta vårt fulla ansvar för att minska matsvinnet och därför satte vi ett tufft mål att halvera matsvinnet i butiker och lager till 2025. Genom ”Ta vara på” minskar vi inte bara matsvinnet för vår verksamhet, vi påverkar också våra kunder att göra smarta och hållbara val, säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl i en kommentar.

Läs också: 43 varumärken ska göra svinnet lönsamt

Men Lidl är inte den enda kedjan som har förklarat krig mot matsvinnet. 2015 satte Axfood ett mål att halvera matsvinnet till 2025 och då låg andelen på 1,73 procent av omsättningen. I den senaste tillgängliga hållbarhetsredovisningen för verksamhetsåret 2018 har siffran istället pressats till 1,49 procent.

– Vi är nöjda med utvecklingen och den följer vår plan. Den största andel svinn uppstår inom frukt och grönt samt bröd. Willys har framgångsrikt testat ett koncept med två kilos svinnlådor som vi vid årsskiftet tänker lansera i alla butiker. Även Hemköp rullar ut frukt- och gröntpåsar för tio kronor kilot, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood till Fri Köpenskap.

Ica vill förstås inte vara sämre utan även där är målet att halvera matsvinnet såväl i Baltikum som i Sverige. Den senaste siffran som kedjan enligt pressavdelningen presenterar kommer från basåret 2016 då andelen svinn låg på 1,65 viktprocent av den totala försäljningen.

– Arbetet pågår hela tiden med att minska matsvinnet och vi jobbar för att nå vårt mål om att halvera svinnet till 2025, säger Hannes Hervieu, pressansvarig till Fri Köpenskap.

Mer om: Matsvinn
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mjölkbönder i Danmark i tvist med Arla

Systembolaget stödjer arbete mot korruption

Äppelodlarna vill ta det kallt

Nu ökar utbudet av MSC-märkt svensk fisk

Estrella kombinerar chips med semlor

Maxgodis.se lägger ner

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Klimatsmarta matformar för mikron

Burktappare Årets Ölutvecklare

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

1

Arla fälldes för vegetarisk ostreklam

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

"Data är det nya varumärket"

Så ska livsmedelsbranschen få koll på sin och kundernas data.

Picadeli lanserar "Picabowl"

Rekordförtroende för livsmedelsbranschen

Vegme med två nya korvar

Tetra Pak leder racet mot förnybart

Tetra Pak överväger att helt gå över till växtbaserat material på takåsförpackningen Tetra Rex.

Hedda Spendrups nya bryggeri öppnar restaurang

Omakas första öl färdigbryggt – döpt till Mother.

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

Sproud gör som Oatly – drar till USA

På nytt jobb
Hon ska leda forskning om livsmedel

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Ica sponsrar Food Tech 2020

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Ny teknik för laxtransport på tåg

Axfood vill bli större i Linköping

Papper på prästosten ersätter plasten

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Duni omorganiserar

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Se alla Företagens egna nyheter

Säkerhet över IO-Link!

Ökad produktivitet och förbättrad konkurrenskraft

Vägen till ett hållbart arbetsklimat -14/2 Webbinarium

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Nöjd kund i över 25 år

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Sänd till en kollega

0.109