23948sdkhjf

Nu kommer pant på take away-förpackningar

Möjligheter till pant på fler förpackningar än bara burkar och flaskor utforskar just nu på flera olika håll. Nu ska även möjligheterna för pantade förpackningar i den ständigt växande take away-sektorn testas i ett pilotprojekt anordnat av IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Projektet ligger perfekt i tiden, och det bästa är att så många aktörer vill vara med. Pantsystemet kommer till en början att finnas på ställen vid KTH, Söderhallarna, SLU, Göteborgs universitet och vid Avenyn. Det ger goda möjligheter att testa och utvärdera systemet och få fram bra rekommendationer på området, säger Åsa Stenmarck, projektledare och resursexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Matlådor och kaffemuggar som tidigare varit engångsartiklar ska bytas ut mot diskningsbara och återanvändningsbara förpackningar i fem fallstudier på olika kaféer och lunchrestauranger i Stockholm och Göteborg.

– Många kunder efterfrågar ett hållbarhetstänk och vill göra rätt, så det känns bra att vi tittar vidare på det här. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Projektet koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet och utföras i samarbete med ett antal olika företag och organisationer samt finansieras av Vinnova och deltagande parter.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.16