23948sdkhjf

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Den svenska kött- och charkbranschen är i skriande behov av personal, något som i förlängningen kommer att hämma branschens utveckling, vilket även förstärks av stora pensionsavgångar under kommande år.

Läs också: Ny köttguide från WWF – branschen kritisk

För att komma till rätta med problemet har regeringen, som en del av Livsmedelsstrategins andra handlingsplan, avsatt 2 miljoner kronor för inventering av branschens kompetensbehov och utbudet av relevanta utbildningar. Inventeringen ska även identifiera eventuella behov av åtgärder för att förbättra kompetensförsörjningen.

– För att nå livsmedelsstrategins mål om en ökad livsmedelsproduktion är tillgång till arbetskraft med rätt kompetens speciellt viktigt. Kött- och charkindustrin utgör en betydande del av Sveriges livsmedelsproduktion och kompetensfrågan har visat sig speciellt utmanande här. Jag ser därför att ett uppdrag om utveckling av kött- och charkutbildningar är ett viktigt första steg för att förbättra kompetensförsörjningen inom livsmedelskedjan, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar.

Satsningen kommer att ske under året och genomföras av branschorganisationen Kött och Charkföretagen.

– En bra kompetensförsörjning är helt avgörande för att företagen ska kunna ta fram mer innovativa och högkvalitativa produkter och i förlängningen för att den svenska animalieproduktionen ska kunna öka, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.172