23948sdkhjf

Foodhills förbjuds tillverka glass och öl – böter hotar

Företaget måste upphöra med produktionen inom två månader.

När Foodhills flyttade in i Findus tidigare fastigheter tog de över livsmedelsjättens tidigare miljötillstånd, som ger verksamheten rätt att producera drygt 100 000 ton djupfrysta, konserverade och torkade livsmedel inom bland annat grönsaker, fisk och kött.

Men då Foodhills utvecklats till att omfatta en rad andra produkter räcker inte det gamla tillståndet till, anser Länsstyrelsen som pekar ut risker med glass- och ölproduktionen i anläggningen.

Inom två månader ska båda produktionerna ha upphört – annars riskerar företaget ett löpande vite om 30 000 varje månad.

Foodhills håller inte med länsstyrelsen och har bland annat framfört att de anser att flera av verksamheterna är så pass små att de inte behöver sökas tillstånd för.

Vi delar i grund och botten inte uppfattningen som länsstyrelsen har. Vi har gjort en annan bedömning. Vi lever i dag med tillstånd som egentligen är anpassade efter den produktion som har funnits och inte det som skulle kunna finnas. Samtidigt är det ju en tillgång att det åtminstone finns ett tillstånd. De som passar in har en betydligt kortare startsträcka, säger Per Eneborg hos Foodhills till Helsingborgs Dagblad.

Han bedömer att det kommer att ta minst ett år att söka ett nytt tillstånd och dessutom finns utmaningar i att anpassa ett tillstånd som ska gälla både dagens verksamhet och i framtiden.

– Det är väl lite där vi står nu, att utvärdera vad det vilken väg vi ska gå. Det är ett strategiskt arbete vi måste göra för hur det ska se ut framöver, säger han till tidningen.

Foodhills har inte bestämt om de ska överklaga förbudet eller inte men oavsett gäller beslutet tills dess att ett nytt fattats av antingen länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078