23948sdkhjf

Energipriset slår hårt mot förpackningsföretag

En undersökning från Ikem visar på att 34 procent av företagen inom plast- och gummiindustrin tvingats till driftuppehåll på grund av höga elpriser.

Trots att det finns en hög efterfrågan och att produktionen hade behövt ha en hög takt tvingas företagen stanna produktionen.

− Stabil elproduktion och stabila elpriser har länge varit en stor konkurrensfördel i Sverige. Tyvärr är detta en fördel som inte längre går att räkna med. Under Q4 resulterade de höga elpriserna i att en tredjedel av den svenska plast- och gummiindustrin gjorde driftuppehåll, säger säger Carl Eckerdahl, chefekonom på Ikem.

Han förklarar:

− Detta i ett läge när orderböckerna var fulltecknade. Det leder till akuta problem för branschen och får effekter längre ner i kedjan där exempelvis plastförpackningar till livsmedelsbranschen blir dyrare och därmed också de livsmedel vi handlar i butik.

Trioworld Group är ett av Sveriges största plastföretag med en omsättning på över 6,5 miljarder och är ett av de företag som tvingats till driftuppehåll.

− De rekordhöga elpriserna slår hårt mot lönsamheten. Under årets sista månader var vi tvungna att fatta beslut om omplanering av driften för att parera de höga och mycket varierande elpriserna. I vissa fall har vi till och med tvingats stänga produktionslinjer. Vi gör vad vi kan för att föra vidare kostnader till våra kunder men i många fall är de så höga att det med största sannolikhet blir svårt att täcka hela kostnadsökningen. Driftuppehållen drabbar den dagliga verksamheten, men ännu allvarligare är hur de höga elpriserna kan komma att hota våra långsiktiga hållbara investeringar, säger Andreas Malmberg, vd för Trioworld Group.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.127