23948sdkhjf

Killing musslor och kalkon i Västsverige

Det är nu dags för Dalsland, Bohuslän och Västergötland att göra upp om regionernas stolta matinnovationer. På lördag utses vinnarna från respektive landskap på DalsSpira mejeri i Högsäter i Dalsland.
I samband med årets höstmarknad kommer tävlande lag bestående av producent, matförädlare och kock till DalsSpira med produkter som får, get, dricka av ingefära, killingkorv och andra charkprodukter att kämpa mot varandra med sina stoltheter. Och föga oväntat kommer också Västkusten med förädlad fisk och musslor.

Samordnare i tävlingen är Malin Jacobsson som haft mycket att styra upp för att samla ihop tävlande lag från de tre landskapen.

- Det gick bra till slut och nu har vi flera intressanta produkter med stor variation att se fram emot på lördag, säger hon.

När hon räknar upp de deltagande produkterna är det tydligt att den här ”treregionstävlingen” präglas av fler efterrättssmaker än tidigare norrländska finaler, där kött hittills dominerat.

Vinnarna utses av en gedigen jury som bland annat består av Lars Bäckström landshövding, Ronny Spetz tidigare medlem i kocklandslaget, Per Karlsson och Claes Wernersson matlandetambassadörer för Bohuslän och Västergötland. Förutom dessa kommer även råvaruproducenter, förädlare och etnologer från respektive landskap, för att med sin egen kompetens tillsammans arbeta fram de vinnande produkterna med framtidsutsikter.

- En fartfylld dag utlovas för besökarna som både kan titta på tävlingen och gå på marknad med många utställare, säger Malin Jacobsson.

Malin berättar också att varje lag får en kvart på sig att hålla en presentation om sin framtagna produkt inför juryn i samband med överlämnandet.

Klockan 15:00 utses medaljörerna på stora scenen vid DalsSpira mejeri efter att juryn överlagt i lugn och ro i Församlingsstugan som ligger ett stycke bort. Landshövding Lars Bäckström är prisutdelare. Guldmedaljörerna blir automatiskt klara för den stora riksfinalen som hålls i Nyköping i januari, där alla landskap tävlar mot varandra.

Tävlingen är ett samarbete med matlandetambassadörerna och Matlandet Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078